IoT- ja terveysteknologiaan tarvitaan uusia tekijöitä

Laitteiden ja asioiden internet yhdessä terveysteknologian laajentumisen kanssa on luomassa Suomeen uuden selvityksen mukaan runsaasti uusia työpaikkoja. Pelkästään terveysteknologian yritykset ovat aikovat palkata uuden selvityksen mukaan yli tuhat osaajaa ensi vuonna.

Suomessa on menossa toisen vaiheen digiaalto, jos ensimmäinen koski pitkälti tietoliikenteen digitalisointia ja tietokoneita. Nyt myös asiat ja laitteet siirtyvät internettiin ja terveydenhoito ja hyvinvointiteknologia on kasvanut viime vuosina nopeimmin teknologia-alan vientitykiksi.

Uuden Terveysteknologian Liiton FiHTA:n ja Saranen Consulting Oy:n kyselyn mukaan terveysteknologia-alalle on odotettavissa jopa tuhat uutta työpaikkaa ensi vuonna. Lisäksi teollisen internet luo Suomeen paljon uuutta tehtävää ja kehitettävää.

Lokakuussa suoritetussa FiHTA:n kyselyssä 15 prosenttia vastanneista suomalaisista terveydsteknologian yrityksistä arvioi rekrytoivansa yli 10 henkilöä tulevana vuonna. 52 prosenttia uskoi palkkaavansa 1-2 ja 20 prosenttia 3-10 uutta työntekijää.

Eniten uusia työpaikkoja uskotaan aukeavan ohjelmistokehitykseen ja -testaukseen sekä myyntiin ja markkinointiin. Myös laitepuolen tuotekehityksen ja projektihallinnan osaajille tulee olemaan kysyntää terveysteknologia-alalla ensi vuonna.

IoT ja teollinen internet

Internetin tulo kaikkialla on tulevaisuudessa nostaa tarvetta alaa laajalti ymmärtävien henkilöiden palkkaamiseen. Laitteiden ja asioiden internetin osaaminen on ensi vuonna kovaa valuttaa työmarkkinoilla.

Tuoreen selvityksen mukaan IoT-ammattilaisia tarvitaan runsaasti lisää jopa tuplasti lisää. Selvityksessä olleiden 36 yrityksen yli 12000 henkilöstä vasta neljä prosenttia tuöskenteli IoT-ratkaisujen parissa.

Selvityksen Saranen Consulting teki yhteistyössä Microsoftin ja Finnish Industrial Internet Forumin kanssa. ’’Rekrytointitarpeiden merkittävä nousu on odotettu ilmiö, toteaa liiketoiminnan kehittämispäällikkö Anu Ukonlinna Saranen Consultingilta.

Toisaalta IoT-investoinnit ovat vasta alussa, joten osaajien tarve kasvaa pidemmällä aikavälillä vielä huomattavasti suuremmaksi. Esimerkiiksi Etlan tutkijatohtori Timo Seppälä uskoo, että asioiden internetiin panostetaan jatkossa enemmän.

’’Vasta 24 prosenttia suomalaisista yrityksistä näkee asioiden internetin tärkeänä, omaan liiketoimintaan vaikuttavana tekijänä ja on varautunut investoimaan siihen, Seppälä sanoo Etlan tuoreen tutkimuksen perusteella.’’, Seppälä sanoo.

Uusilta työntekijöiltä odotetaan erityisesti kykyä tunnistaa liiketoimintamahdollisuuksia sekä osaamista IoT-arkkitehtuureista, analytiikasta ja pilviteknologioista. Selvitykseen vastanneet yritykset kaipaavat IoT-osaajia etenkin myynnin, ohjelmistokehityksen ja datan käsittelyn pariin.

’Henkilöille, jotka pystyvät yhdistämään jonkun toimialan liiketoimintaymmärryksen ja perustaidot pilviteknologioista, analytiikasta tai esimerkiksi koneoppimisesta, löytyy varmasti kysyntää’’, toteaa ohjelmistojätti Microsoftilla IoT-alustaratkaisuista vastaava liiketoimintajohtaja Henriikka Åkerman.