Okmetic luopuu kiekkotehtaastaan

Okmetic luopuu viime vuosituhannen vaihteessa hankkimastaan Yhdysvalloissa Allenissa sijaitsevasta epi-kiekkojen pinnoitetehtaastaan. Tehdas ajetaan alas asteittain vuoden 2016 loppuun mennessä.

Okmetic luopuu piikiekkojen epitaksiaalipinnoitukseen liittyvästä liiketoiminnasta. Pitkä alasajojakso liittyy asiakkaiden tukemiseen. Uuden pi-toimittajan valinta voi kestää jopa vuoden, minkä aikana yhtiö haluaa turvata asiakkaidensa toimitusketjun toimivuuden.

”Yhtiö keskittyy strategiansa mukaisesti korkean lisäarvon piikiekkoihin, joita se toimittaa antureiden sekä erillispuolijohteiden ja analogiapiirien valmistukseen”, toteaa Okmeticin toimitusjohtaja Kai Seikku.

Okmetic hankki Allenin tehtaan vuonna 1999. Siellä jatkojalostetaan yhtiön Vantaan tehtaalla valmistamia piikiekkoja tekemällä kiekkojen pintaan epitaksiaalipinnoite. Vuonna 2014 Allenin tehtaan liikevaihto oli 11,1 miljoonaa euroa. Tehtaan sulkeminen koskettaa 39 työntekijää.

Tehtaan alasajoon liittyen kirjataan arvonalentumisena ja varauksina 3,0 miljoonaa euroa ei-kassavaikutteista kulua vuoden 2015 viimeisellä neljänneksellä. Okmeticin näkymät ja tulosennuste vuodelle 2015 säilyvät ennallaan.

Okmetic toimittaa asiakaskohtaisesti räätälöityjä piikiekkoja antureiden sekä erillispuolijohteiden ja analogiapiirien valmistukseen. Yhtiön pääkonttori sijaitsee Suomessa, missä myös valmistetaan valtaosa yhtiön piikiekoista.

Okmetic perustettiin Nokian ja Outokummun yhteisyrityksenä vuonna 1985 ja yritys aloitti pikkiekkojen pilottivalmistuksen Espoon tehtaalla 1987 ja kymmentä vuotta myöhemmin Vantaan tehtaallaan.. Nykyisin yrityksen oma valmistuksen lisäksi yhtiöllä on sopimusvalmistusta Japanissa ja Kiinassa.