Suomalaisyritys ideoi oman minisatelliitin

Suomalainen it-kehittäjä Reaktor on ideoimassa omaa kaupallista satelliittiaan. Yrityksen väkeä on ollut mukana myös Aalto-yliopiston piensatelliitin kehittämisessä, joka lähetetään avaruuteen ensi vuoden alkupuolella.

Reaktor on tullut tunnetuksi tietotekniikan ohjelmistokehityksen lisäksi ohjelmistokouluistaan. Nyt yritys aikoo oppia satelliittien toiminnasta sekä käynnistää suomalainen satelliittialueen ekosysteemin.

“Haluamme kehittää osaamistamme, kertoo Reaktorin avaruusprojektista vastaava Juha-Matti Liukkonen. Reaktor on ilmoittanut laukaisevansa Suomen ensimmäisen kaupallisen satelliitin avaruuteen vuoden 2016 syksyllä.

Ongelmana piensatelliiteissa on ollut, että Liukkosen mukaan vain puolet hankkeista onnistuu laadunvarmistuksen ja testauksen puuteiden vuoksi.

’’Piensatelliitteihin keskittyvän laboratorion saaminen Suomeen olisikin merkittävä kehitysaskel paitsi koko alan, mutta myös Suomen ekosysteemin kannalta’’, sanooo Liukkonen

Maailmassa on tällä hetkellä vain kaksi kaupallisessa toiminnassa olevaa testilaboratoriota, jotka keskittyvät nopeasti ja kustannustehokkaasti rakennettavien piensatelliittien testaamiseen.

Kolmas paikka on Aalto-yliopiston piensatelliittien valmistus- ja testauspalvelut tullaan Kiukkosen mukaan avaamaan kaupalliseen käyttöön hankkeen yhteydessä toimintansa aloittavan spinoff-yrityksen avustuksella.

Reaktorin väkeä on ollut mukana myös Aalto-1-satelliitin (linkki) kehittämisessä. Reaktorin Hello World on myös piensatelliitti, jolla on kokoa maitopurkin verran ja sisältää gps-paikantimen lisäksi muitakin antureita.

Tässä kuvia Aalto-1-minisatelliitin elektroniikkarakenteista.