Käytännön IoT-tekniikkaa – verkkopalvelu rekan rengaslukoille

Suomessa tapahtuu vuosittain 8 000 työtapaturmaa tavaroita siirreltäessä. Ongelmaa on ratkonut raumalainen Aslemetals, Yritys kehittää Tekesin Teollinen internet -ohjelmassa uudenlaista verkkopalvelua älykästä rengaslukkoaan varten.

Pienissäkin työtapaturmissa kokonaisvahingot nousevat äkkiä kymmeniin tuhansiin euroihin. Siksi älykästä tekniikkaa pitäisi hyödyntää voimallisemmin ihmisten ja tavaroiden suojaamiseen.

Hyvä esimerkki älykkäästä tekniikasta on sadan henkilön raumalaisen konepaja Aslemetalsin rengaslukko. Se pitää rekan paikallaan, sulattaa tarvittaessa renkaiden alla olevan jään suolaliuoksella ja pitää pilvipalvelun avulla kirjaa mikä rekka on milloinkin lastattavana.

Trukkilavahyllyn törmäyssuoja tunnistaa puolestaan kun varastohyllyssä on liikaa kuormaa ja hälyttää samanaikaisesti sekä työnjohtajan että trukkikuskin näytöllä. Törmäyssuoja on yhteydessä trukkeihin ja hidastaa automaattisesti niiden vauhtia, jos kulman takaa on tulossa toinen trukki tai ihminen.

Tätä kaikkea tietoa visualisoimaan Aslemetals kehittää Tekesin uudessa Teollinen internet -ohjelman projektissaan verkkopalvelua, joka näyttää reaaliajassa varaston tilanteen työturvallisuusnäkökulmasta ja antaa jopa tietoa päätöksenteon tueksi kuorman lastaus- ja purkuajoista sekä trukin optimaalisista ajoreiteistä.

”Maailmalla on kilpailevia työturvallisuustuotteita joka lähtöön. Mitä siellä ei ole, on läheltä piti -tilanteen tunnistava ja siitä varoittavat fyysiset tuotteet ja softat, sanoo Aslemetalsin liiketoimintajohtaja Ilari Alaruka.

Isoin haaste on Alarukan mukaan luoda keskusteluyhteys ihmisten, materiaalin ja kaluston välille. Siksi parasta olisi järjestelmä, joka ehdottaisi parempaa tapaa tehdä asioita tai antaisi tietoa pahimmista vaaranpaikoista tilanteen korjaamiseksi.