Halpa energia toi datakeskuksen Suomeen

Suomeen rakennetaan uusia datakeskuksia kasvavasti. Uusimpana saksalainen Hetzner rakentaa Tuusulaan datakeskuksen. Projekti alkaa keväällä 2016.

Saksalaisen Hetzner Online GmbH valinnassa painoivat erityisesti Suomen kilpailukykyinen energian hintataso sekä energian toimitusvarmuus. Myös ilmaston sopivuus, maantieteellinen läheisyys Itä-Euroopan verkkotoimijoihin sekä erinomainen sijainti Venäjän ja Euroopan välissä vaikuttivat valintaan.

”Yksi merkittävimmistä syistä sijoittaa datakeskus Suomeen oli energian hinta, joka on merkittävästi alempi kuin Saksassa, kertoo Hetzner Onlinen perustaja ja toimitusjohtaja Martin Hetzner .

Tuusulan sijoituspäätökseen vaikuttivat myös alueen nopeat kuituverkkoyhteydet. 150 000 neliön tontin kauppakirja, arvoltaan 4,9 miljoonaa euroa, allekirjoitettiin Hetzner Finland Oy:n ja Tuusulan kunnan välillä joulukuun alussa.

HetznerOnlineDatakeskus.jpgHetzner ilmoitti jo aiemmin tämän vuoden huhtikuussa investoivansa uuteen rakenteilla olevaan Itämerikaapelin Helsingistä Rostockiin verkko- ja tietoliikenneyhtiö Cinian kanssa. ’’Se auttaa myös jatkamaan uuden Euroopan laajuisen datakeskuskonseptin muotoutumisessa”, toteaa Cinian toimitusjohtaja Ari-Jussi Knaapila .

Suomi on kerännyt viiden vuoden aikana noin kahden miljardin euron arvosta datakeskusinvestointeja. Saksalaisyhtiön investointi työllistää rakentamisen ajan noin 200–300 henkilöä ja pysyviä työpaikkoja odotetaan syntyvän noin 40–80. Suorien työllisyysvaikutusten lisäksi datakeskusten vaikutus Suomen bruttokansantuotteeseen on merkittävä, sillä ne kehittävät paikallista liiketoimintaa kerryttäen verotuloja ulkoisten palveluiden ja alihankintojen myötä.

”Hetznerin investointi on hieno osoitus Suomen vahvasta kilpailukyvystä maailman datakeskuskilpailussa’’, kertoo saksalaisyhtiön Suomeen tuonut Finpron Invest in Finlandin datakeskustoiminnon johtaja Alpo Akujärvi .