Ranskalaisauto ajoi 3000 kilometriä itsestään

Ranskalaisen PSA-yhtymän itseohjautuva prototyyppiauto teki marraskuussa 3000 kilometrin kierroksen Ranskassa ja Espanjassa. Prototyyppi kulki koko matkan automaattisesti, ilman että kuljettaja puuttui auton kulkuun.

Peugeotia ja Citroenia valmistava PSA esitteli autonomisesti eli itsestään ajavan prototyypin Intelligent Transport System kongressissa lokakuussa. Auto ajettiin kokouspaikalle 580 kilometriä täysin itsenäisesti.

PSA:lle myönnettiin heinäkuussa 2015 ensimmäisenä autonvalmistajana Ranskassa luvat itseohjautuvan eli autonomiseen testiajoon normaalin joukossa tavanomaisen liikenteen ajoväylillä. Lupa on saatu testeihin Ranskan lisäksi Espanjan tieverkossa..

Marraskuussa samalla autolla ajettiin 3000 kilomterin matkan Pariisista Madridiin ja takaisin.
Itseohjautuvan auton järjestelmät saavat tietoa ajoreitistä ja muusta liikenteestä erilaisten kameroiden, GPS:n, antureiden ja tutkien kautta.

Prototyyppi ajoi Pariisista PSA:n Espanjassa Vigossa sijaitsevan tehtaan kautta Madridiin. Sieltä matka jatkui Ranskan Perpignanin, Marseillen ja Lyonin kautta Pariisiin kaupungin ytimessä sijaitsevaan Citroënin ja Peugeotin yhteiseen Velizyn tuotekehityskeskukseen.

Matkan aikana auto sääsi nopeuden automaattisesti nopeusrajoitukset, muun liikenteen ja infrastruktuurin huomioiden. Hitaamman liikenteen ohittaminen sujui myös autonomisesti ilman kuljettajan toimia.

PSA-yhtymä on neljän viimeksi kuluneen kuukauden aikana suorittanut neljän prototyypin avulla jo yli 10 000 kilometrin verran testejä tavanomaisen liikenteen seassa Ranskassa. Ensi vuonna PSA:lla tulee olemaan yhteensä 15 itsenäiseen liikkumiseen normaalin liikenteen seassa kykenevää Citroën- ja Peugeot-autoa testikäytössä Ranskassa ja Espanjassa.

Youtube-video  itseohjautuvan auton matkasta.