Suomalaisyritys siirsi mikroskooppikuvat pilveen

Vuosisatoja lääketieteessä hyödynnetty mikroskooppikuviden analysointi on siirtymässä uuteen vaiheeseen. Suomalaisyritys Fimmicin avulla mikroskooppinäytteet voidaan digitalisoida ja analysoida konenäön avulla automaattisesti.

Kahden helsinkiläisen lääkäriveljeksen keksinnön kaupallistanut Fimmic on mukana murroksessa. Yhtiö kehittää WebMicroscope-nimistä virtuaalimikroskooppia, pilvipohjaista ohjelmistoratkaisua suurten mikroskooppikuvien tallentamiseen, jakamiseen ja analysoimiseen.

Gigatavujen kokoiset mikroskooppikuvat siirtyvät verkon yli minne vain halutaan ja niitä voi tarkastella tilanteeseen sopivalla päätelaitteella, älypuhelimista suuriin interaktiivisiin kosketusnäyttöihin.

”Olemme maailman ensimmäinen täysin pilvipohjaisesti mikroskopiadiagnostiikkaa lähestyvä yritys. Toinen erottava tekijä on se, että tuemme kaikkien merkittävien mikroskooppiskannerivalmistajien tiedostoformaatteja, kertoo Fimmicin toimitusjohtaja Kaisa Helminen.

Perinteisesti laitevalmistajat ovat Helmisen mukaan pyrkineet suojaamaan asemaansa omilla kuvaformaateillaan, mutta heidän tuotee on nimenomaan tarkoitettu yhteiseksi alustaksi millä tahansa laitteella otetuille kuville,

Uudenlainen digitaalinen mikroskopia tehostaa lääketieteellistä tutkimusta, lääkekehitystä, diagnostiikkaa ja etäkonsultointia. Markkinat ovat lähdössä liikkeelle ja suomalaisyritys Fimmic on asemoitunut ottamaan siitä oman osansa.

”Markkinoille arvioidaan noin 15 prosentin vuosikasvua. Vuonna 2018 puhuttaisiin noin 4,5 miljardin dollarin markkinoista”, sanoo Fimmicin toimitujohtaja Kaisa Helminen.

Ainakin alkuvaiheessa lääketieteen opetus on yksi nopeimmista uuden teknologian hyödyntäjistä. Mikroskooppiluokkia on korvattu tablettitietokoneilla ja virtuaalisilla näytekokoelmilla.

”Opetuksen lisäksi myös lääketieteellinen tutkimus ja lääkekehitys ovat kiihtyvällä vauhdilla hyödyntäneet digitaalista mikroskopiaa ja sen tuomia mahdollisuuksia. Myös kliininen sairaalamaailma on vähitellen pääsemässä muutoksen vauhtiin’’,  Helminen sanoo.

”Olemme kehittämässä täysin uudenlaista syväoppivaan konenäköön perustuvaa ratkaisua, jonka avulla lääkärit ja tutkijat voivat helpottaa ja nopeuttaa päätöksentekoaan erityisesti syöpä- ja infektiotauteihin liittyen. Kone on väsymätön. Se pystyy tunnistamaan näytteistä esim. syöpäsoluja ja antamaan numeerisia tuloksia tarkasti ja toistettavasti”, Helminen sanoo.