Salaavat turvakamerat poliiseille

Helsingin poliisilaitos ottaa kenttähaalareissaan testikäyttöön ns. BodyCam -vartalokamerat. Niillä kuvataan käytännössä sen, minkä virantoimituksessa poliisin silmäkin näkee koko ajan. Saman tyyppiset kamerat ovat käytössä jo esimerkiksi Isossa-Britanniassa.

Suomessa vartalokameran ottaa käyttöön testin aikana muutama kymmenen poliisia Helsingin poliisilaitokselta.

’’Vartalokameroiden on todettu parantavan myös poliisin kohtaaman asiakkaan ja poliisin omaa oikeusturvaa’’, kertoo ylikomisario Jussi Huhtela Helsingin poliisilaitokselta.

Kameralle tallentuva kuva on erittäin hyvin salattu. Mikäli kamera esimerkiksi tippuisi poliisin rinnasta tai kamera katoaisi, ei kukaan muu kuin kyseinen viranomainen pysty saamaan kameralta materiaalia ulos. Purkamiseen vaaditaan erillinen tietokoneohjelmisto ja salauksenpoisto.

’’Materiaalin tietosuoja on erittäin hyvä. Videomateriaalia ei myöskään lähtökohtaisesti tallenneta mihinkään. Lähes kaikki tästä materiaalista on sellaista, että työvuoron jälkeen järjestelmä poistaa kaiken materiaalin’’, Huhtela toteaa.

Bodycam-kameroita ovat tähän asti käyttäneet pääosin lautailijat ja muut liikuntalajien harrastajat. Pienikokoisia GoPro-tyyppisiä kameroita voidaan kiinnittää kypärään tai muihin varusteisiin.