Tampere hamuaa lisää teknologiayrityksiä

Tampere haluaa nousta Oulun ja pääkaupunkiseudun lisäksi uuden ajan yrittäjäkaupungiksi.  Siruvalmistaja Intelin Tampereen yksikön vetäjä Veli-Pekka Vatula kertoo seudun olevan hyvin myönteinen startupeille.

Tampereen, logistinen sijainti on hyvä ja kaupunki hakee vetoa yritystoimintaan uuden teknologian startup-yrityksistä. Kaupungin väestön odotetaan kasvavan 20 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Kaupunki houkutteleekin Helsingin jälkeen myös Suomen eniten investointeja kaupunkikehityksen saralla sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta.

”Tampereen seudun korkean teknologian alalla on aitoa pöhinää ja tekemisen meininkiä, mikä tarjoaa erittäin hyvät edellytykset uuden liiketoiminnan syntymiselle,” kertoo jo Petri Nykänen, joka vastaa liiketoiminnan kehittämisestä ja investointien edistämisestä Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredeassa.

Kaupunki on kolmen kansainvälisesti korkeakoulun koti. Joka viides tamperelainen on opiskelija ja Oulun ja Salon tavoin Tampereella on Nokian ja Microsoftin jäljiltä vapaana runsaasti uuden tekniikan osaajia.

”Microsoftin mobiililiiketoiminnan viimeaikaisista muutoksista johtuen kaupungissa on nyt saatavilla kokonaisia tiimejä korkean tason ammattilaisia, jotka pystyvät kehittämään tuotteita ja palveluja esimerkiksi autoteollisuuden, viihdeteollisuuden, teollisuusautomaation, älyvaatteiden ja terveysteknologian tarpeisiin”, Nykänen sanoo

Yritysten edustajat Tampereen seudulla todistavat näkemysten kasvavasta määrästä liiketoimintamahdollisuuksia Tampereen seudulla. ”Ilmapiiri on startupeille hyvin positiivinen. Yritysverkosto tekee paljon yhteistyötä, mikä on hyvin pitkälti myös Nokian perintöä. Seudulla on erittäin merkittävä teollisuushistoria, jonka lisäksi myös ensimmäinen GSM-puhelu soitettiin Tampereelta!”, sanoo PiceaSoftin Risto Kivipuro.

Myös Teppo Hemiä, Wirepasin toimitusjohtaja, ylistää Tampereen seutua. ”Tampereen startup scene on vielä melko nuori, ja siinä mielessä täällä on helppo erottua joukosta. Wirepasin ohjelmisto mahdollistaa rajattomasti skaalautuvan tavan kytkeä IoT-laitteet toisiinsa.

Tampereen kaupunki kisaa vuoden 2016 Euroopan innovaatiopääkaupungin tittelistä muutamien muiden kaupunkien kanssa. Ensimmäisen kerran innovaatiopääkaupunki valittiin vuonna 2014, jolloin voiton vei Barcelona. Nyt toista kertaa valittava Euroopan innovaatiopääkaupunki julkistetaan keväällä 2016.

Kuva: Tredea