Lapissa kännykkäongelmia – ei auta edes yhteisverkot

Jos kännykät eivät toimi Etelä-Suomen energiatiiviiksi rakennetuissa taloissa niin Lapissa kännykät eivät toimi kunnolla edes yhteisverkkojen alueella. Asiaa selvittää Viestintävirasto.

Viestintävirasto on saanut useita yhteydenottoja puhelinkuuluvuuden ongelmista Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla alueilta, joilla Soneran ja DNA:n omistama Suomen Yhteisverkko Oy rakentaa uusia matkaviestinverkkoja.

Yhteisverkko on tämän vuoden aikana ottanut käyttöön Pohjois-Suomessa 4G-verkkoa sekä yhdistänyt Soneran ja DNA:n GSM- ja 4G-verkkoja. Toimilupien mukaan GSM-verkkojen on katettava 99 prosenttia Manner-Suomen väestöstä.

Viestintävirasto kerää asiakkailta tietoja, mikäli matkaviestinverkon kuuluvuus on heikentynyt vuoden 2015 aikana. Tiedot pyydetään lähettämään Viestintävirastoon yhteydenottolomakkeen kautta.

Viestintävirasto on aiempien valitusten takia jo pyytänyt TeliaSoneralta ja DNA:lta selvitystä siitä, miten verkon rakentaminen on vaikuttanut matkapuhelinpalveluiden toimivuuteen kyseisillä alueilla.

Viestintävirasto vaatii operaattoreilta selvitystä, miten ne ovat varmistaneet muutosten yhteydessä puhepalveluiden toimivuuden matkaviestinverkoissaan. Operaattoreiden pitää selvittää myös, miten yhteisverkon rakentamisen myötä ne varmistavat hätäpuheluiden toteutumisen Lapin harvaan asutuilla alueilla.