CES2016: Nelikoptereista uusi hittituote

Nelikopterit ja muut miehittämättömät lennokit ovat saavuttaneet Yhdysvalloissa valtaisan suosion, joka näkyi viime joulumyynnissäkin. Uudet kopterimallit ovat esillä myös huomenna Las Vegasissa käynnistyvillä kuluttajaelektroniikkamessuilla. Tapahtumassa on esillä myös tuplasti enemmän miehittämättömien ajoneuvojen tekniikkaa.

Amerikkalainen Consumer Technology Association -järjestön mukaan viime vuosi 2015 oli lennokkien läpimurtovuosi. Yhdysvalloissa joulunajan myynniksi arvioitiin 400 000 lennokkia, ja kokonaisvuosiliikevaihdoksi lähes 105 miljoonaa dollaria. Kasvua on 52 prosenttia vuotta 2014 enemmän.

Harrastajien lentoleluista on tullut myös vakavasti otettavia työkaluja bisneskäyttöön. Niitä käytetään ammattitehtäviin, esimerkiksi tilaisuuksien kuvaamiseen, korkealla sijaitsevien kohteiden kuntotarkastuksiin, pelastus- ja poliisitoimintaan.

”Lennokit ovat vallanneet markkinat ja ovat yksi nopeimmin kasvavista teknologioista sekä maailmanlaajuisesti että näyttelyssämme”, sanoo huomenna  CES-messut järjestävän Consumer Technology Associationin (CTA) Gary Shapiro.

Amerikkalaisjärjestö uskoo, että – lainsäädännön sen salliessa – seuraavien 20 vuoden aikana päästään tilanteeseen, jossa miehittämättömät lennokit tekevät Yhdysvalloissa yli miljoona lentoa päivässä. Suomessakin viranomaisista Trafi on varautunut uusimalla lennokkien säädöksiä, jotta niiden bisneskäyttö saataisiin yleistymään.

Kulutuselektroniikan ja lennokkien lisäksi Las Vegasissa esitellään tuplasti viime vuotta enemmän miehittämättömien ajoneuvojen tekniikkaa. Kun vuonna 2015 näytteilleasettajia oli vain 16, nyt mukana on kaikkiaan 27 yritystä. Teknologian mallimaana miehittämättömien ajoneuvojen uskoisi kiinnostavan varsin laajaa messujen kävijäjoukkoa.

Las Vegasissa huomenna aukeava Consumer Electronics Show on maailman suurin uusinta kuluttajateknologiaa ja siihen liittyviä sovelluksia esittelevä messutapahtuma. Mukana on yli 3600 näytteilleasettajaa. Vastaava kulutuselektroniikan tapahtuma Euroopassa on Berliinissä vuosittain aina syyskuun alussa järjestettävä IFA.

Lisää Las Vegasin CES2016-messuilsta (CES-TV-videot).