Aurinkoenergia kerää suomalaispatentoijia

Aurinkoenergian soveltaminen kiinnostaa Patentti- ja rekisterihallituksen yli-insinööri Jani Päiväsaaren mukaan suomalaisyrityksiä. PRH on saanut viime aikoina useita patenttihakemuksia, joista moni liittyy aurinkoenergian hyödyntämiseen.

Hyvä esimerkki aktiivisesta patentoijasta on aurinkokennoja valmistava Valoe, joka tunnettiin aiemmin Cencorp-nimellä. Yritys on kehittänyt uuden patentoidun tavan suojata aurinkokennoja, jotta ne kestäisivät ulkoilmassa 20–30 vuotta.

Jyväskylän yliopisto on kehittämässä puolestaan patentotavaa ikkunaa, joka kerää talteen auringon lämpöenergian. Ikkunan aurinkolämpökeräin estää lämpösäteilyn pääsyn rakennukseen ja säästää siten jäähdyttämiseen käytettävää energiaa.

Kotkalainen aurinkoenergiayrittäjä Ville Terävä on kehittänyt lämmönvaraajan, joka kerää aurinkoenergiaa nestesäiliöön, jonka nestettä voidaan hyödyntää eri lämpötiloissa. Lämmönvaraajaa voi käyttää pienten nestemäärien lämmityksessä, esimerkiksi käyttöveden tai lattian lämmityksessä.

Aurinkoenergia kiinnostaa myös muualla. Esimerkiksi Euroopan patenttiviraston (EPO) selvityksen mukaan kestävään kehitykseen liittyvät keksinnöt lähes viisinkertaistuivat maailmanlaajuisesti vuosien 1995 ja 2011 välillä.

Lisää uusista patenteista (LINKKI) ja Finsolarin tekemä selvitys suomalaisista aurinkoenergiatoimijoista (LINKKI).