Suomi tutkimaan optista mittaustekniikkaa

Tekes rahoittaa Suomen suurinta optisen mittaamisen yhteishanketta, jossa ovat mukana Valmet Automation, VTT ja TTY sekä useita pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Tekes rahoittaa toimintaa kolmella miljoonalla eurolla.

Kolmivuotisen optisen mittauksen Terävä-hankkeen kautta haetaan uusia mahdollisuuksia erityisesti rainamaisten tuotteiden laadunhallintaan esimerkiksi lääke-, elintarvike-, pakkaus- ja elektroniikkateollisuudessa.

Hankkeen suurimmasta panoksesta vastaa Valmet Automation. Muut mukana olevat yritykset ovat Spectral Engines, Oplatek Group, Advacam, Offcode, TimeGate Instruments, Rikola, FocalSpec sekä Kemira. Tutkimuslaitosedustus muodostuu Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä ja Tampereen teknillisen yliopistosta.

’’Tampereen teknillisen yliopiston systeemitekniikan laitos tuo teknologiakomponentiksi tähän konsortioon yli viisitoistavuotisen kokemuksensa rainamaisten tuotteiden laadun ja rakenteen kuvantavasta mittaustekniikasta’’, sanoo professori Risto Ritala Tampereen teknillisestä yliopistosta.

Tekesin rahoituspäällikkö Timo Laurilan mukaan Terävä-hankkeessa toteutuu ’’onnistuneella tavalla Tekesin keskeinen tavoite verkottaa ja vahvistaa kaiken kokoisten yritysten ja tutkimuslaitosten vuorovaikutusta’’.

’’Erityisen kiinnostavaa on nuorten mittaustekniikan spinoff -yritysten kanssa yhdessä toteutettava tutkimus, sanoo teknologiapäällikkö Markku Mäntylä Valmetilta. Samaan uskoo myös VTT:n johtava tutkija Mauri Aikio.

Tekes odottaa  yritysten yhteenlasketun liikevaihdon kasvavan 125 miljoonaa euroaa tutkimuksen edetessä. Ohjelman VTT:n ja TTY:n julkisen tutkimustyön tulokset ovat konsortion yritysten käytettävissä, mutta myös laajemmin koko elinkeinoelämässämme, lupaa Timo Laurila Tekesistä.