VIDEO: Avaruusjärjestö rahoittaa suomalaisen sähköpurjeen testausta

Euroopan avaruusjärjestö rahoittaa kahden vuoden projektissa Suomessa kehitetyllä sähköpurjeella tehtävää asteroidien kiertoajelua. Sähköpurje on Ilmatieteen laitoksella keksitty uudenlainen avaruusalusten propulsiomenetelmä.

Asteroideja on suuri määrä ja niitä kaikkia tai edes edustavaa otosta niistä on vaikea tutkia perinteisellä menetelmällä kuten ionimoottorialuksella, koska silloin jokaista kiinnostavaa asteroidia varten tarvitaan tyypillisesti uusi avaruusalus laukaisuineen. Koska sähköpurje ei tarvitse lainkaan ajoainetta, se pystyy etenemään asteroidilta toiselle periaatteessa loputtomasti.

”Tämän takia on tehokkaampaa tutkia asteroidivyöhykettä käyttämällä sähköpurjetta, koska silloin samalla missiolla voidaan tutkia suurempaa määrää asteroideja”, toteaa Ilmatieteen laitoksen tutkija Pekka Janhunen, joka esitti aurinkopurjeen idean vuonna 2006. Marraskuussa 2010 keksintö sai potentiaalisen innovaation palkinnon Suomen laatupalkinto-kilpailussa.

Euroopan avaruusjärjestö ESAN rahoittama kaksivuotinen hanke, jossa tutkitaan Ilmatieteen laitoksella sähköpurjeen käyttöä asteroidivyöhykkeen kiertoajelu-tyyppisessä missiossa. Samaan aikaan NASAn Marshall Space Flight Centerillä Alabamassa on käynnissä oma HERTS-niminen sähköpurjeprojekti. Siinä tutkitaan sähköpurjeen käyttöä missiossa, jonka tarkoitus on lentää ulos aurinkokunnasta tähtienväliseen avaruuteen.

Lisätietoja sähköpurjeesta aurinkopurjesivulta (LINKKI).

Katso Youtube-video aurinkopurjeen toiminnasta (LINKKI)