Televisioiden ja radioiden lähetysluvat jakoon

Viestintävirasto on julistanut haettavaksi ohjelmistotoimiluvat toimiluvanvaraiseen televisiotoimintaan seuraavaksi kymmenen vuoden ajalle 10.1.2017–10.1.2027. Haettavina ovat toimiluvat digitaaliseen televisio- ja radiotoimintaan UHF- ja VHF- taajuusalueilla.

Nyt avatulla hakukierroksella on mahdollista hakea digitaalisen televisiotoiminnan toimilupia UHF- ja VHF- taajuusalueiden kanavanippujen koko lähetyskapasiteettiin niiltä osin kuin kapasiteettia ei varata Yleisradio Oy:n käyttöön julkisen palvelun toimintaa varten. A- ja B-kanavanippujen kapasiteetti varataan ensisijaisesti julkisen palvelun tai yleisen edun televisiotoimintaan.

Toissijaisesti kyseisiin kanavanippuihin voidaan myöntää myös muita kuin yleisen edun toimilupia.
Tällä hetkellä voimassa olevien television ohjelmistotoimilupien lupakausi päättyy vuoden päästä ja uudet toimiluvat astuvat voimaan välittömästi tämän jälkeen. Myönnettävät toimiluvat ovat voimassa 10.1.2027 saakka, ellei hakija ehdota lyhyempää voimassaoloaikaa.

Viestintävirasto myöntää toimiluvat, mikäli haetusta kapasiteetista ei ole niukkuutta. Mikäli kaikille hakijoille ei ole osoitettavissa riittävästi lähetyskapasiteettia, tai luvan myöntämisellä voi olla huomattavia vaikutuksia viestintämarkkinoiden yleiseen kehitykseen, toimilupapäätöksen tekee valtioneuvosto.

Hakuaika päättyy maaliskuun 21. päivänä 2016.Kaikki ohjelmistotoimiluvat pyritään myöntämään Viestintäviraston mukaan viimeistään kesällä 2016.