Sähkön päivä: Uusinta teknologiaa sähkönjakeluun

Oman sähköenergian kulutuksen seuranta on tullut Suomessa entistä helpommaksi. Tuntikohtaiset sähkömittarit ovat jo kaikissa kotitalouksissa ja oman energiayhtiön nettisivustolta voi halutessaan seurata omaa kulutustaan. Tulevaisuutta on paikalliset sähköakustot ja uudet tuotantotavat.

Sähkö on läsnä jokapäiväisessä elämässä, eikä sen käyttöä kukaan juurikaan ajattele vaikka taustalla on runsaasti järjestelmiä ja uusinta teknologiaa. Ja nykyisin kuluttaja voi olla myös tuottaja. Aurinkopaneelien hinnat ovat viime vuosina laskeneet rajusti ja aurinkosähköjärjestelmät yleistyneet.

”Vielä muutama vuosi sitten aurinkosähköjärjestelmiä ei saanut liittää yleiseen sähköverkkoon, mutta tilanne on parin viime vuoden aikana muuttunut. Tänä päivänä jo 17 energiayhtiötä ostaa pientuottajilta aurinkosähköä, ” sanoo Sähköteknisen Kaupan Liiton toimitusjohtaja Tarja Hailikari.

Aurinkosähköä tuotetaan Suomessa tällä hetkellä noin kymmenen megawattia teholla lähinnä omaan tarpeeseen. Monet yritykset ja kaupan ketjut ovat asentaneet aurinkovoimaloita rakennustensa katoille ja tuottavat osan sähköstään omin voimin. Suunta on sama kuin sähköalan tekemässä Hyvinvointia sähköllä 2030 -visiossa.

Tuulivoimarakentaminen on vilkasta ja niitä oli Suomessa vuoden 2015 lopussa 389. Työn alla on noin 80 uutta tuulivoimalaa ja suunnitteilla lähes 400, joten tuulivoimasta on tulossa erittäin merkittävä sähköntuottaja Suomeen. Viimeksi Ikea ilmoitti lähtevänsä tuulivoimabisnekseen Kemissä.

Kuva8_Alykas_sahkoverkkowwwAurinkoenergian ja tuulivoiman vastapainoksi olisi kehitettävä varavoimaa tai lisää sähkön varastointiin sopivia järjestelmiä.

Sähkön varastointiin on kehitteillä useita eri menetelmiä ja kun sopiva ratkaisuja löydetään, avautuu samalla mahdollisuuden entistä laajemmalle aurinko- ja tuulisähkön tuotannolle.  Tällä hetkellä tarjolla on jo ensimmäisiä kontin kokoisia akkujärjestelmiä kaupunginosan tarpeisiin ja kotikäyttöön on esitelty akkupaketteja, joilla itse tuotetun aurinkosähkön saa talteen myöhempää käyttöä varten.

Mukana tulevaisuuden energiaakustoissa ovat niin amerikkalainen autovalmistaja Tesla (LINKKI) kun Varkaudessa akkutuotantoa uudelleen käynnistävä European Batteries (LINKKI). Myös sähköautoa tultanee käyttämään kotien  väliaikaisena energiavarastona.

Pelkät akut eivät riitä, jos sähköverkko on poikki. Siksi sähkön toimitusvarmuutta pyritään parantamaan siirtymällä ilmajohdoista maakaapelointiin. Näin jokavuotiset myrskyt eivät enää katkaisisi isojen alueiden sähkönjakelua. Suomessa tullaan viiden vuoden aikana käyttämään verkon muutostyöhön noin neljä miljardia euroa, jonka ansiosta sähköala nousee jopa maan suurimmaksi teolliseksi investoijaksi.

Strømmensdag

 

Suomessa vietetään tänään lauantaina 23.1.2016 ensi kertaa Sähkön päivää .

 

Katso: Hyvinvointia sähköllä – visio 2030 -esityskalvot, Verkostomessut 2015 (pdf, LINKKI)