Aaltovoimaa pohjoismaiseen sähköverkkoon

Ruotsin länsirannikolla sijaitsevan Fortumin Sotenäsin aaltovoimapuiston ensimmäiset poijut yhdistettiin aaltovoimageneraattoreihin viime viikolla. Nyt laitos tuottaa sähköä pohjoismaiseen sähköverkkoon.

Halkaisijaltaan seitsemän metrin poijujen yhdistäminen merenpohjaan sijoitettuihin generaattoreihin oli viimeinen vaihe laitoksen käyttöönotossa. 120 tonnia painava aaltovoiman teho voi olla maksimissaan noin 10 megawattia, mutta ensimmäisen vaiheen teho on megawatti.

Kuva: Fortum/Seabased
Kuva: Fortum/Seabased

Sotenäsin laitos on Fortumin tiedotteen mukaan maailman ensimmäinen monen yksikön aaltovoimalaitos. Myös laitoksen merenalainen sähköasema on ensimmäinen laatuaan.

Aaltovoimala on kytketty pohjoismaiseen sähköverkkoon kymmenen kilometrin pituisella merenalaisella kaapelilla.

Sotenäsin aaltovoimalaitoksen rahoittaa Fortumin lisäksi Ruotsin energiaviranomainen ja laitevalmistaja Seabased, joka tekee tutkimus- ja kehityspuolella yhteistyötä Uppsalan yliopiston tutkijoiden kanssa. Fortumilla on tutkimus- ja koetoimintaa Ruotsin lisäksi Ranskassa ja Iso-Britanniassa.

Fortum kokeilee pohja-aalloista saatavaa energiaa Ranskassa osittain omistamansa AW-Energy Oy:n ja ranskalaisen DCNS:n kanssa. Fortum omistaa AW-Ernergyn lisäksi osuuden suomalaisyritys Wellosta.

”Sotenäs ja muut aaltovoimaprojektit, joissa Fortum on mukana, ovat osa tutkimus- ja kehitystyötä, jonka tavoitteena on löytää uusia tulevaisuuden energialähteitä, kertoo Risto Andsten, joka vastaa uusiutuvasta energiasta Fortumilla.

”Vaikka aaltovoiman kaupallinen läpimurto on luultavasti vuosien päässä, on tärkeää testata ja oppia”, Fortumin Andsten sanoo.

Uppsalan yliopiston arvion mukaan aaltovoimalla voitaisiin kattaa tulevaisuudessa kymmenen prosenttia koko maailman sähkön tarpeesta.

Fortumin aaltovoima (LINKKI)

Seabased (LINKKI)

AW-Energy (LINKKI)

Wello (LINKKI)