Nyt tuli IoT-tekniikka heijastimeen

Esineiden internet luo taianomaisuutta arkipäivän esineisiin. Hyvä esimerkki on VTT:n Coreplastille toteuttama älyheijastin, jota voidaan ohjata kännykällä. Perinteisestä heijastimesta on tehty älykäs lisäämällä siihen antureita, ledivalot sekä langaton lataus ja kommunikointi.

Muovinen heijastin on konkreettinen esimerkki siitä, miten arkipäivän esineisiin voitaisiin tuoda täysin uutta toiminnallisuutta kytkemällä ne osaksi esineiden internetiä (IoT).

”VTT hakee aktiivisesti uusia ideoita, joissa IoT-teknologian avulla luodaan uusia palveluita ja tuodaan pientä taikuutta arkiseen ympäristöömme”, kertoo tutkimuskeskuksen tiimipäällikkö Vesa Pentikäinen.

Heijastimelle voidaan esimerkiksi päiväkotiryhmässä asettaa sama yhteinen tunnusväri helpottamaan ryhmän koossa pitämistä ja saada ryhmästä harhautuneen lapsen heijastin vilkkumaan kirkkaammalla huomiovärillä.

Pimeässä ja huonolla säällä heijastin saadaan vilkkumaan vaarallisessa risteyksessä huomiota herättävästi käyttäjän paikannustiedon perusteella. Tulevaisuuden älyliikenteessä heijastin voisi kommunikoida myös suoraan autojen tai liikennevalojen sensoreiden kanssa varoittaen esimerkiksi kääntyvää ajoneuvoa risteysalueella olevasta jalankulkijasta.

Heijastimiin voidaan tuoda myös viihe-elementtinä pelillisyyttä, jolloin voitaisiin lisätä heijastimen suosiota nuorison keskuudessa. Pelikaverit voisivat esimerkiksi säätää heijastimensa hehkumaan mobiilipelin heimoväriä sekä vilkkumaan pelitilanteen tai kuunneltavan musiikkikappaleen tahdissa.

VTT:n ja Coreplastin älyheijastimen prototyyppi on ensimmäistä kertaa nähtävillä Paperworld 2016 -messuilla Frankfurtissa kuukauden vaihteessa.