Kulutuselektroniikan kauppa tyssäsi

Joulunaika piristi kodintekniikan kauppaa, mutta muuten koko vuoden myynti jäi edellisestä vuodesta 1,4 prosenttia miinukselle, kertovat suomalaiset kodinelektroniikan tukkukauppiaat. Parhaiten kävi valkoinen linjan lisäksi vain  älypuhelimet ja pienikokoiset videokamerat.

Kodintekniikan kauppa köhi viime vuonna. Suurin kasvu nähtiin vain älypuhelimissa, jotka ylsivät 18,3 prosentin nousuun ja videokamerat (26,7 %). Sen sijaan koko vuoden tasolla viihde-elektroniikan myynti laski 15,1 prosenttia.

Isojen kodinkoneiden kysyntäänkin vaikuttivat uudisrakentamisen ja remontoinnin vähäisyys. Vuodelle 2015 kirjattiin silti hienoinen 3,3 prosentin kasvu. Pienkoneiden myynti laski vuositasolla 3,5 prosenttia. Joulukuussa kasvua kertyi kuitenkin 13,4 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan aikaan.

Joulukuussa kulutuselekrroniikan kauppa piristyi koko vuoteen nähden paremmin televisioiden (9,3 %), digiboksien (10,5 %) ja kodin äänentoistolaitteiden (12,5 %) osalta. Alypuhelimia ostettiin viime vuonna Suomessa  yli 2,29 miljoonaa kappaletta, missä oli lisäystä 6,4 prosenttia.

Digikameroiden myynnin heikentyminen jatkui kaikissa tuoteryhmissä lukuun ottamatta 26,7 prosentin kasvuun yltäneitä videokameroita, jossa vetureita toimivat pienet GoPron tyyppiset action-videokamerat. Sen sijaan tietotekniikan myynti heikkeni viime vuonna 19,3 prosenttia.

Suurin lasku, 34,5 prosenttia, nähtiin tablettitietokoneissa, joiden kysyntään vaikuttaa oletettua pitempi vaihtosykli. Tablettikaupan arvo on silti edelleenb samaa luokkaa kuin esimerkiksi televisioiden.

Lisää: Kodintekniikkaindeksi1-12/2015 (LINKKI, 128 kt, pdf)

Kuva: Suomen messut