Kadmiumin käyttö releissä loppuu

Releissä ei saa käyttää ensi kesästä lähtien kadmiumia. RoHs-direktiivi antoi aikoinaan laajalti releiden kontaktimateriaalina käytetylle kadmiumille jatkoaikaa koska sen korvaaminen muilla materiaaleilla oli vaikeaa.

Nyt tämä ”jatkoaika” on  Perelin Juha Laen mukaan päättymässä. Täyskielto astuu voimaan ensi kesänä 22 heinäkuuta 2016. Määräyksen takana on RoHs eli Restriction of Hazardous Substances -direktiivi.

Nettisivullaan komponenttimaahantuoja Perel kertoo, että kiinlaisen Hongfan relemallien datasivut antavat vielä tilausvaihtoehdoksi kadmiumin (tai sen yhdisteen AgCdO), mutta yritys ei ota enää vastaan näitä tilauksia vaan kosketinmateriaali on korvattava jollakin toisella vaihtoehdolla.

Hongfanin (LINKKI)  suositukset kontaktimateriaalista eri käyttötarkoituksiin (LINKKI, pdf)

Lisätietoja: Perel Oy, Juha Lae (LINKKI)