Wapice hakee kasvua IoT-sovelluksista

Vaasalainen Wapice visioi esineiden internetiä jo vuosituhannen vaihteessa. Silloiset ennusteet alkavat toteutua ja IoT-osaajalle tarjotaan huimia kasvunäkymiä. Apuna ovat EU-hankkeet ja oma tuotekehitys elektroniikasta ohjelmistoihin.

Vaasalainen Wapice otti ensiaskeleensa etäyhteyksissä hieman ennen vuosituhannen vaihteen it-kuplaa. Teollisuuden ohjelmistoihin ja etähallintaan keskittynyt pk-yritys sai seurata sitä enimmäkseen sivusta, vaikka yhtiön nimessä olikin silloisen romahduksen yhdeksi avainsymboliksi noussut WAP-kirjainyhdistelmä.

Tietokoneen kanssa keskusteleva kahvinkeitin kuulosti 1990-luvun lopulla lähinnä Pelle Pelottoman aivoitukselta ja tämän tunnustaa myös Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen. Kaiken kukkuraksi mies tietää mistä puhuu, sillä kyseinen esimerkki esineiden internetistä tuli aikanaan hänen suustaan.

Wapice esitteli IoT-osaamistaan lokakuussa Helsingin Teknologia2015-tapahtumassa.

Romahdus tiesi hetkellistä takapakkia monelle it-yritykselle. Teollisuuden kasvavat kustannus- ja tehokkuuspaineet kuitenkin painoivat vaakakuppia Wapicen eduksi. Sen jälkeen yritys on kasvanut ja kansainvälistynyt tasaisesti koko historiansa ajan.

Tänä vuonna liikevaihto hipoo jo 20 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 300 työntekijää. Yritys on vahvasti myös tutkimusorientoitunut, sillä noin seitsemän prosenttia liikevaihdosta käytetään suoraan tutkimukseen ja tuotekehitykseen.

Tänä vuonna summa on noin 1,5 miljoonaa euroa. Wapice on ollut mukana  monissa EU:n Horisontti-hankkeissa. ”Maatalouden ja liikkuvien koneiden lisäksi meitä kiinnostavat muun muassa liikenneinfrastruktuuriin ja älyliikenteeseen liittyvät tutkimuskonsortiot”, Pasi Tuominen avaa yrityksen tutkimussuuntauksia,

Lisää: Wapicen IoT-ticket-sivusto (LINKKI)

Lähteet: Wapice, IotTicket ja Tekes