Älypuhelimesta tuli peruspuhelin

Perinteisiä peruspuhelimia ei myydä enää suuria määriä. Halvimmat älypuhelimet ovat syöneet niiden osuutta ja tarjolla on enää vain muutamia malleja pääosin seniorikäyttöön. Teleoperaattori DNA:n viime vuoden puhelinmyynnistä jo 95 prosenttia oli älypuhelimia.

Joulu- ja tammikuussa älypuhelinten osuus teleoperaattori DNA:n myymistä puhelimista saavutti historiallisen tason, silläkäytännössä kaikki ostetut puhelimet olivat älypuhelimia. DNA:lla luku oli tammikuussa 99.9 prosenttia.

Sama tahti on muillakin operaattoreilla. Kaupasta on vaikea senioripuhelimia lukuun ottamatta löytää perinteisiä peruspuhelimia.

”Asiakkaat hankkivat peruspuhelimia enää erittäin harvoin, vain erityisissä tilanteissa, joten perusmallit poistuvat kysynnän loppumisen myötä myös myyntivalikoimasta nopeasti. DNA:lla on myynnissä enää vain kaksi perusmallia”, kertoo DNA Kaupan toimitusjohtaja Sami Aavikko.

Tutut kännykkämerkit jatkavat kymmenen myydyimmän listalla. Tammikuun myynnissä DNA:lla esimerkiksi Samsung ja Huawei jakavat ensimmäiset kuusi sijaa keskenään puoliksi. Ykköseksi nousi jo pitkään listan kärkisijoja halussaan pitänyt edullinen Samsung Galaxy J5.  Kakkossijalle nousi aito kiinalainen Huawei Honor 7, ja kolmoseksi halvempi Huawei Y360.

Poikkeuksen kovan Lumia-ryöpytyksen aikana oli Microsoftin paluun myydyimpien DNA:m puhelimien listalle kahdella edullisella Lumialla. Soneralla uusi Lumia 950 nousi täydentämään Microsoftin mallien sarjaa myydyimpien puhelinten joukossa. Elisan yritysmyynnissä Lumiat ovat edelleen hyvin esillä.

Älypuhelimia myydään nyt suurilla näytöillä, jolloin jopa erillisen tabettitietokoneiden tarve vähenee. Tyypillinen näytön koko on yli viisi tuumaan. Markkinoilla on tällä hetkellä jopa kuuden tuuman näytöllä varustettuja puhelimia, mutta silti pienien ruutujen perään edelleen haikaillaan.

”Trendiksi ovat muodostuneet 5-5,2-tuumaisella näytöllä varustetut älypuhelimet. Kompakti koko mahdollistaa sen, että laitetta voidaan käsitellä sujuvasti yhdellä kädellä. Kaventuneiden reunusten ansiosta ulkomitoiltaan samankokoiseen laitteeseen saadaan sovitettua isompi näyttö”, kertoo liittymien liiketoimintajohtaja Petteri Svensson Elisan yritysasiakasyksiköstä.

DNA:n myydyimmät kännykät tammikuussa 2016, yritys- ja kuluttajamyynti

1. Samsung Galaxy J5
2. Huawei Honor 7
3. Huawei Y360
4. Samsung Galaxy A3
5. Huawei P8 Lite
6. Samsung Galaxy S5 Neo
7. Apple iPhone 6s
8. Microsoft Lumia 550
9. Microsoft Lumia 640
10. Samsung Galaxy xCover3

Elisan myydyimmät kännykät tammikuussa 2016, kuluttajamyynti

1. Apple iPhone 6s
2. Samsung Galaxy J5
3. Huawei Honor 7
4. Apple iPhone 5s
5. Samsung Galaxy A3
6. Samsung Galaxy S5 Neo
7. Huawei Y5
8. Apple iPhone 6
9. Huawei P8 Lite
10. Microsoft Lumia 550
11. Samsung Galaxy A5
12. Apple iPhone 6s Plus
13. Sony Xperia Z3+
14. Nokia 215 -peruspuhelin
15. Samsung Galaxy Xcover 3

Elisan myydyimmät kännykät tammikuussa 2016, yritysasiakkaat

1. Apple iPhone 6s
2. Microsoft Lumia 640
3. Microsoft Lumia 550
4. Microsoft Lumia 950
5. Samsung Galaxy Xcover 3
6. Samsung Galaxy J5
7. Samsung Xcover 550
8. Samsung Galaxy S5 Neo
9. Apple iPhone 6
10. Apple iPhone 5S
11. Samsung Galaxy S6
12. Huawei Honor 7
13. Samsung Galaxy A3 (2016)
14. Samsung Galaxy A3
15. Samsung Galaxy A5
Soneran myydyimmät kännykät tammikuussa 2016, yritys- ja kuluttajamyynti

1. Apple iPhone 6s
2. Samsung Galaxy J5
3. Microsoft Lumia 640
4. Samsung Galaxy A5
5. Apple iPhone 5s
6. Microsoft Lumia 550
7. Huawei Honor 7
8. Microsoft Lumia 950
9. Samsung Galaxy A3
10. Samsung Galaxy S5 Neo