Polarin ensimmäinen sykemittari Heurekassa

Sykemittauksen pioneeriyritys Polar Electro esittelee Vantaan Heureka-tiedekeskuksen uutuusnäyttelyssä ensimmäisen – hiihtoladulla lähes 40 vuotta sitten keksityn sykemittarinsa.

Heurekan näyttelyn ampumahiihtopisteellä on esillä pioneerimittarin lisäksi uudempiakin Polarin sykemittarimalleja. Paikalla voi testata, miltä ampumahiihdossa tuntuu tähtääminen, kun alla on sykkeen nostanut hiihtoetappi.

Heureka on toteuttanut Suksi Heurekaan! -näyttelyn yhdessä Kööpenhaminan Experimentarium- ja Bergenin VilVite- tiedekeskusten sekä Tukholman Tekniska museet -museon kanssa. Näyttelyn yhteistyökumppaneita Heurekassa ovat Polarin lisäksi vuoden 2017 Lahden kisat.

Suksi Heurekaan! -näyttely on esillä Vantaan Heurekassa 9.2.2016-15.1.2017.

Polar Electro ja sykemittaus

Vuonna 1975 ajatus kannettavasta sykemittarista sai alkunsa. Tuohon aikaan ei voinut tarkasti mitata sykelukemia harjoittelun aikana. Elektroniikkaa Oulun yliopistossa opettanut professori Seppo Säynäjäkangas perusti Polar Electron vuonna 1977 Kempeleeseen.

Säynäjäkangas kehitti yhtiön ensimmäisen langattoman sykemittarin. Vuonna 1979 yritys sai ensimmäisen patentin langattomalle sykkeenmittaukselle ja 1982 lanseerattiin urheilijoiden harjoittelun mullistanut maailman ensimmäinen langaton sykemittari.

Yhtiö tekee edelleen tiivistä yhteistyötä urheiluinstituuttien ja alan muiden toimijoiden kanssa. Polar Electro Oy:n pääkonttori sijaitsee Kempeleessä.

Kuva: Polarin sykemittarimalleja ensimmäisistä uusimpaan värinäyttöiseen A360-malliin (vasemmalla), jossa sykemittaus tapahtuu suoraan ranteesta.  (LINKKI). Kuvassa oikealla  Oulun yliopistolla kehitetty ensimmäinen prototyyppi.