Korttitietokone yhdeksällä dollarilla

Pienikokoista Chip-piirikorttia markkinoidaan internetissä maailman ensimmäisenä alle yhdeksän dollarin tietokoneena. Se on jopa halvempi kuin suositut Raspberry-korttitietokoneet. Kyse on Kickstart-projektista.

Chip-korttitietokoneen perusta on Allwinnerin SoC-piiri A13, jossa on yhden gigahertsin R8-prosessori eli ARM Cortex A8-ydin.  Kortilla on neljä gigatavun NAND-flashmuisti ja 512 megatavun DRAM-muisti. Piirilevyn mitat ovat 40 x 60 millimetriä.

Chip tukee 802.11b/g/n -yhteyksiä käyttäen sisäänrakennettua langaton WiFi-yhteyttä  Se tukee lähiyhteyksissä myös Bluetooth 4.0 LE -standardia. Fyysisinä liittiminä ovat USB-, sarja-, audio-, video-liitännät sekä kattavat joukko I/O:ta liitinpinniriveinä.

Yhden USB-portin Chip on USB 2.0 -yhteensopiva. Se voi antaa liittimestä maksimissaan 500 milliampeeria virtaa. Micro-USB-porttia käytetään myös antamaan virtaa Chipille.

Kortilla olevat pinnikytkennät tarjoavat suuren määrän liitettävyyttä, joten Chip on sopiva alusta tuotekehitykselle fyysiselle tietotekniikalle ja IoT-laitteille. Käytettävissä on kahdeksan yleistä I/O-pinniä, joihin voi liittää kytkimiä, releitä tai ledejä.

Kortilla on myös pinniliitäntä pienen resoluution AD-muunnokselle, sekä UART-liitännöille, PWM-moottoriohjaukselle ja I2C-yhteyksille.

Chip-kortin käyttöjärjestelmä perustuu Linuxin Debian-versioon. Sen avulla korttia voi hyödyntää vaikka nettiselaukseen, lähettää sähköposteja, pelata videopelejä, kuunnella musiikkia, katsella videoita tai opiskella ohjelmointia.

Korttiversion lisäksi projekltista on tehty kotechipkoteloloitu kannettavaksi tarkoitettu Pocket Chip. Siinä on 4,3 tuuman resistiivinen kosketusohjattunäyttö, fyysinen Qwerty-näppäimistö ja ladattavalla 3000 milliampeerin akku.

Pocket Chipin ennakkohinta Kickstart-hankinta on 49 dollaria.

 

Lisää Chip-sivustolta (LINKKI). dokumentaatio (LINKKI) ja suorttimen tiedot (LINKKI) ja Raspberryn eri korteista (LINKKI)