Paikantava viljamittari suomalaisyritykseltä

VTT:n spin-off-yritys GrainSense on kehittänyt käsikäyttöisen laitteen viljanjyvien laadun ja muun muassa niiden proteiinimäärän mittaamiseen. Laitteessa on myös nettiyhteys ja GPS-paikannus. Uusi yritys on saanut nyt 1,4 miljoonan euron pääomarahoituksen sekä kehityslainan Tekesiltä.

Oululainen GrainSense pyrkii yli miljardin euron maailmanmarkkinoille pilvipohjaisilla palveluillaan ja optisiin teknologioihin perustuvilla laitteillaan. Tuotteet parantavat maanviljelijöiden mahdollisuuksia valvoa viljan laatua ja hallita sen hinnoittelua.

GrainSensen kehittämä käsikäyttöinen laite mittaa viljanjyvien sekä muiden viljelykasvien proteiinipitoisuuden, öljy- ja hiilihydraattipitoisuuden sekä kosteuden. Paristokäyttöinen laite tarvitsee mittausta varten vain muutaman viljanjyvän.

Mittaus kestää muutaman sekunnin eikä se edellytä esivalmisteluja. Lisäarvoa laitteeseen antaa GPS-paikannus sekä yhteydet pilvipalveluihin.

”Ainutlaatuinen tuotekonseptimme tarjoaa maanviljelijälle mahdollisuuden parantaa sadon määrää ja laatua. Samalla se lisää viljamarkkinoiden läpinäkyvyyttä. Työllämme voimme vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään ja hyvinvointiin”, sanoo GrainSensen toimitusjohtaja Edvard Krogius.

GrainSense aikoo tuoda laitteen myyntiin kuluvan vuoden aikana. Suomalainen Berner toimii yrityksen markkinointi-, myynti- ja kehityskumppanina Pohjoismaissa ja Baltian maissa.