Ledeillä kännyköiden bakteereita vastaan

Suomalaisvalmistaja on kehittänyt ledeihin perustuvan desinfiointilaitteen, joka tuhoaa tutkimustulosten mukaan sairaalainfektioita aiheuttavan ja antibiooteille vastustuskykyisen MRSA-bakteerin.

Varkautelainen Led Suutari on sunnitellut ledeihin perustan desinfiointilaitteen, jonka avulla neljän minuutin käsittely tuhoaa esimerkiksi MRSA-bakteerin lähes täysin esimerkuiksi desinfioitavan mobiililaitteen pinnalta.

Laitteiden mikrobiologista tehoa on tutkittu  Itä-Suomen Yliopiston sekä kuopiolaisen Biosafen toimesta. Desinfiointilaitteita on muun muassa Kuopion Yliopistollisessa sairaalassa. Lisäksi laitteita on  koekäytössä Helsingin, Oulun, Tampereen ja Turun Yliopistollisissa Keskussairaaloissa.

Varkautelaisyrityksen tuotteet on suunniteltu erityisesti mobiililaitteiden desinfiointiin. Näiden, kuten muidenkin hoitotyössä käytettävien elektronisten laitteiden, desinfiointi on aikaisemmin ollut haasteellista laitteiden muotojen ja laitevalmistajien asettamien rajoitusten vuoksi.

”UV-LED desinfiointijärjestelmä voi olla ratkaisu mobiililaitteiden desinfiointiongelmaan sairaala-ympäristössä”, arvioi uutuutta Helsingin Yliopistollisen Keskussairaalan tulehduskeskuksen osastonylilääkäri, sisätautiopin dosentti Veli-Jukka Anttila.

Moniresistentit bakteerit viihtyvät sairaaloissa hoitoympäristön pinnoilla ja myös elektronisissa laitteissa, kuten mobiililaitteissa, näppäimistöissä, sähköisissä hoitolaitteissa ja puhelimissa. Näiden puhdistaminen mikrobeista on usein hankalaa ja aikaa vievää.

Varkautelaisyritys suunnittelee uutuuden viemistä maailmanlaajuisille markkinoille. ”Mikäli onnistumme  tehokkaasti maailmanmarkkinoille, tulemme tarvitsemaan lisää väkeä niin tuotekehitykseen, myyntiin kuin kokoonpanoonkin.” toteaa yrityksen toimitusjohtaja Risto Koponen.

UV-LED-desinfiointilaitteiden kokoonpano tehdään Varkaudessa. Laite perustuu yhdysvaltalaisen Sensor Electronic Technologyn UV-LEDeihin ja teknologiaan (LINKKI) sekä varkautelaisyrityksen kehittämään ohjausjärjestelmään. Rahoitusta kehitystyöhön yritys on saanut Tekesiltä, ELY-keskukselta sekä yksityisiltä sijoittajilta.

LISÄÄ: IQ Mobile -desinfiontilaitteet (LINKKI).