Suomalaiskehittäjät upottivat näytön tuulilasiin

Lasivalmistaja Pilkington on kehittänyt näyttölasin, jossa elektroluminessinäyttö on upotettu suoraan lasin sisälle. Näyttölasia ovat kehittäneet  Pilkingtonin lisäksi Beneq Oy sekä ryhmä tutkijoita Tampereen teknillisestä yliopistosta ja VTT:stä.

Uudenlaisen näyttölasin avulla ajoneuvon kuljettaja näkee tarvitsemansa informaation suoraan esimerkiksi ajoneuvon tuulilasista, eikä hänen tarvitse kääntää katsettaan pois tiestä. Tuulilasi näyttää normaalilta ajoneuvon lasilta näytön ollessa pois päältä.

”Näyttölasi koostuu kahden lasikerroksen väliin PVB-muoviin sijoitetusta elektroluminenssilevystä. Vaikka tekniikka on tunnettu jo 30 vuoden ajan, mutta vasta viime aikoina siitä on kehitetty sovellus, joka mahdollistaa teknologian läpinäkyvyyden”, kertoo Pilkingtonin maajohtaja Juha Artama.

Näyttölasissa voidaan näyttää mitä tahansa informaatiota aina ajoneuvon perustiedoista erilaisiin työssä tarvittaviin lisätietoihin ja hälytyksiin. Haluttu informaatio saadaan näkyviin automaattiohjauksella, nappia painamalla, matkapuhelimella tai vaikkapa kättä heilauttamalla”, kertoo Pilkingtonin projektipäällikkö Janne Ilonen (aloituskuvassa)

Näyttölasi on ensimmäinen askel kohti autojen uudenlaista näyttöteknologiaa, joka tarjoaisi merkittävää lisäarvoa ja on tärkeä turvallisuustekijä etenkin hyötyajoneuvoissa.

”Esimerkiksi työkoneissa lisätietoja varten on asennettu erilliset näytöt, jotka vievät kuljettajalta tilaa ja peittävät samalla näkyvyyttä. Lisäksi kuvan näkyvyys vaihtelee katselukulmasta riippuen”, Ilonen jatkaa.

pilkingtonnayttolasiNäyttölasi toimii valmistajan mukaan 60 asteen pakkasessa kuin 100 asteen kuumuudessakin. Kuva on tarkka ja helposti luettava. Myös näytön kirkkaus on säädettävissä, joten kuva näkyy hyvin niin pimeällä kuin kirkkaassa auringonpaisteessakin.

Ensimmäiset näyttölasit otetaan koekäyttöön kesän jälkeen erilaisissa maatalous- ja rakennuskoneissa, kuorma-autoissa sekä linja-autoissa. Markkinoille näyttölasit tulevat Pilkingtonin mukaan muutaman vuoden kuluttua.

TAUSTAA

Vuonna 1826 perustettu lasituotteita ja -ratkaisuja toimittava Pilkington kuuluu japanilaiseen NSG-konserniin. Suomessa Tampereen ja Laitilan tehtaat valmistavat laseja esimerkiksi traktoreihin, puimureihin ja linja-autoihin.

Beneq osti muutama vuosi sitten amerikkalaiselta Planarilta Espoon elektroluminenssinäyttöjen tehtaan. Yrityksen pinnoitustekniikka on peräisin samasta yhteydestä. Alkuaan Espoon tehtaan rakensi Finlux, joka myi tehtaan Planarilla vuonna 1990.