Kasvojensiirrossa 3D-tekniikkaa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) alkuvuodesta tehdyssä kasvojen kudossiirrossa hyödynnettiin suomalaisen Planmecan 3D-teknologiaa. Tehty leikkaus oli vaativa ja maailmallakin harvinainen operaatio, joita on tehty vain muutamia kymmeniä.

Kasvojensiirtoleikkaus suunniteltiin 3D-teknologiaa hyödyntäen preoperatiivisesti, eli ennen leikkausta. 3D-suunnittelussa mallinnettiin luovuttajan kudoksia ja sitä, miten ne soveltuvat potilaalle. 3D-tekniikalla säästetään leikkausaikaa ja tulokset ovat huomattavasti tarkempia kuin perinteisillä menetelmillä.

Hyksin kirurgit Patrik Lassus ja Jyrki Törnwall suunnittelivat 3D-tekniikalla tuotetut sahausohjaimet leikkaukseen yhdessä Planmecan suunnittelijan kanssa. Suomalaisyritys oli CAD/CAM Design Manager Jani Horellin johdolla mukana operaation suunnittelussa alusta asti.

planmeca1
Huom! Kuvat ovat havainnollistavia eivätkä kuvaa leikattua potilasta tai kasvojen luovuttajaa.

Leikkauksen 3D-suunnittelu tehtiin Planmeca ProMode-palvelulla, jonka avulla toteutettiin potilaskohtaiset implantit, leikkausohjaimet ja käyettiin KKTT-/TT-kuvien perusteella valmistettujen kallomallien luomiseen.

Leikkaus kesti kaikkiaan 21 tuntia ja siihen osallistui 11 kirurgia sekä noin 20 hoitajaa ja muuta asiantuntijaa.

Kasvojen kudosten siirtoleikkauksessa potilaalle siirrettiin muun muassa ylä- ja alaleukaa, huulet, nenä, keskikasvojen lihaksia, kielen lihaksia ja näiden lihasten hermoja sekä kasvojen ihoa.

Leikkausryhmää vetänyt kirurgi Patrik Lassus painotti, että operaatiossa siirrettiin kasvojen toimintaa, ei piirteitä.

Planmecan palvelu lyhensi Planmecan mukaan leikkausaikaa useita tunteja suhteessa maailmalla tehtyihin vastaaviin operaatioihin.

Ajan säästäminen on yksi merkityksellisimmistä tekijöistä operaatioissa, koska leikkauksen pitkä kesto lisää komplikaatioiden riskiä ja siirrännäisen kohdalla muun muassa nopea verenkierron käynnistäminen on tärkeää.

Leikkausten virtuaalinen simulointi on nykypäivää ja 3D-tekniikkaa käytetään enenevässä määrin leikkauksia suunniteltaessa. Tuotanto- ja työmenetelmät kehittyvät koko ajan. Planmeca on tehnyt HUS:in kanssa yhteistyötä on tehty jo lähes 10 vuotta ja kasvojen kudosten siirtoleikkaus on esimerkki tämän yhteistyön hedelmistä.

Suomalaisten sairaala- ja hyvinvointilaitteiden vienti on kasvanut nopeasti viime vuosina. Yksi kasvajista on helsinkiläinen Planmeca-konserni, jonka tuotevalikoimiin kuuluu digitaalisia hammashoitokoneita, 2D- ja 3D-kuvantamislaitteita ja ohjelmistoja sekä CAD/CAM-ratkaisuja. Yhtiön pääkonttori on Helsingissä ja konsernin liikevaihto on noin 740 miljoonaa euroa (2014), ja työntekiijöitä  lähes 2 700.

Kuvat: Planmeca