Uusinta tekniikkaa ambulansseihin

Autojen myyminen Saksaan voi äkkiseltään tuntua järjettömältä idealta. Iisalmelaisen Profile Vehiclesin sitkeys on kuitenkin palkittu, sillä iisalmelaisyhtiö tekee erikoistekniikoin ryyditettyjä ambulansseja eri puolille maailmaa.

Nykyaikainen ambulanssi on täynnä alan uusinta huipputekniikkaa ja käytännössä  vastaa liki sairaalatasoista tehohoitoyksikköä. Autoon tarvitaan runsaasti sähkönsyöttöjä, tietoliikenneratkaisuja, näyttöjä ja monitoreita.

”Tekninen etumatka ja asiakkaan saama lisäarvo ovat entistä tärkeämpiä myyntivaltteja, sillä hintakilpailu on Suomen kustannustasolla mahdotonta. Ainoa keino pärjätä on tarjota jotain parempaa kuin kilpailijat”, Profile Vehiclesin toimitusjohtaja Marko Repo painottaa.

Profile Vehicles on kasvanut varsin tasaisin askelin runsaan 30 miljoonan euron liikevaihtoa ja noin 125 henkilöä työllistäväksi ajoneuvovalmistajaksi. Kasvu on ollut lähes poikkeuksetta kannattavaa, mutta matkan varrelle mahtuu myös vaikeita vuosia.

”Silloinkin olemme panostaneet tuotekehitykseen, oman väen kouluttamiseen ja oman toiminnan terävöittämiseen. Tässä kaikessa Tekes on ollut tuotekehityslainoineen iso apu”, Repo kiittelee.

profileambulanssi2Kumipyörillä kulkevia ensihoitoyksiköitä kiitää Euroopan ohella muun muassa Saudi-Arabian, Singaporen ja Kuwaitin maanteillä. Iisalmen lisäksi Profile Vechiclesillä tuotantoa on tytäryhtiöissä Virossa ja Unkarissa, josta on saatu myös isoja tilauksia.

Iisalmelaisyritys sai ensin vakuutettua Volkswagenin ja sen jälkeen Mercedes-Benzin (kuvassa) niiden autojen alustojen sopivuudesta ambulanssikäyttöön. Samalla ratkaisut toivat hyvän pohjan yhtiön innovaatiolle, jossa ambulanssin varustus perustui helposti asennettaviin ja varioitaviin moduuleihin.

”Se oli ainoa tapa tehdä ambulansseja hieman suurempia määriä kustannustehokkaasti, mutta silti räätälintyönä. Olimme muutenkin aikaamme edellä, sillä ambulanssit olivat tuohon aikaan lähinnä työkaluja. Me aloimme korostaa entistä enemmän ergonomiaa, hygieniaa, käyttövarmuutta ja elinkaarta huoltopalveluineen”, Repo listailee.

Profile Vehicles varustaa ambulanssien lisäksi muitakin viranomais- ja erikoisautoja.

Kuvat: Profile Vehicles