Geneve2016: Mersu suuntaa kohti itseohjaavaa autoa

Mercedes-Benz esittelee torstaina Genevessä alkavilla automessuilla  E-sarjan, johon on pakattu runsaasti kuljettajaa avustavaa elektroniikkaa. Lisävarusteena  saa esimerkiksi Drive Pilot –järjestelmän, joka on yrityksen mukaan askel kohti täysin itseohjaavaa autoa.

Mercedes-Benzin uuden E-sarjan vakiovarusteisiin kuuluu aktiivinen jarruavustin, joka parantaa jarrutustehoa ja kykenee hidastamaan autoa myös itsenäisesti.

Kun avustin havaitsee esimerkiksi hitaasti liikkuvien tai pysähtyneiden ajoneuvojen lisäksi myös jalankulkijat, ja siihen voidaan (lisävarusteena) liittää myös risteävän liikenteen varoitustoiminto. Muita vakiovarusteita E-sarjassa ovat esimerkiksi vireystila-avustin sekä sivutuuliavustin.

Lisävarusteena E-sarjaan saa myös uudentyyppisen Drive Pilot –järjestelmän, joka kykenee säilyttämän säädetyn etäisyyden edellä ajavaan ajoneuvoon, mutta myös seuraamaan niitä jopa 210 kilometrin nopeudessa.

Drive Pilotissa on kaistanvaihtoavustin, joka suuntamerkin jälkeen ohjaa auton itsenäisesti viereiselle kaistalle esimerkiksi ohitustilanteessa. Järjestelmä perustuu pitkän kantaman tutkaan ja stereokameraan sekä tutka-antureihin. Toistaiseksi järjestelmä on saatavissa vain Saksassa myytäviin autoihin.

Myöhemmin E-sarjaan saa myös kauko-ohjattavan Parking Pilot –toiminnon, jossa auton pysäköinti ja nouto pysäköintipaikalta on mahdollista automaattisesti älypuhelinsovelluksen avulla. Toinen uusi sovellus on Car-to-X, joka verkottaa sitä käyttävät autot yhteen ja välittää tietoja ajoneuvojen välillä. Näin kuljettajat saavat hyvissä ajoin tiedon esimerkiksi kolaripaikasta tai jäisestä tienkohdasta.

Autossa on langaton Qi-standardin mukainen latausmahdollisuus keskikonsolissa. Samalla puhelin kytkeytyy osaksi auton multimediajärjestelmää NFC-lähiverkon kautta. Comand Online –käyttöjärjestelmän yhteydessä on 12,3 tuuman keskusnäyttö.

Lisävarusteena saa jopa kahden näytön kokonaisuuden, joista kummankin halkaisija on 12,3 tuumaa. Yhteisen kehyksen takana näytöt muodostavat modernin litteän laajakuvanäytön, jonka yhteydessä mittariston tyylin kuljettaja voi valita kolmesta vaihtoehdosta: Classic, Sport tai Progressive.

Uudessa E-sarjassa on Multibeam Led –ajovalot, joissa on kummassakin umpiossa 84yksittäin toimivaa led-polttimoa. Niiden toimintaa voidaan säätää eri valaistusolosuhteiden perusteella. Led –valoihin on yhdistetty älykäs ILS-valojärjestelmä sekä ajotilanteeseen mukautuvat kaukovalot.

Sisävalaistus on toteutettu myös energiaa säästävällä led-teknologialla, ja personoitavia tunnelmavalaistuksen väriyhdistelmiä on valittavana 64. Auton toimintoja ohjataan monitoimiohjauspyörään integroiduilla kosketusnäppäimillä, jossa toimivat älypuhelimen tapaan pysty- tai vaakasuuntaisiin pyyhkäisyliikkeet.