Taianomainen kosketusnäyttö jäästä

Suomalainen Smart Space -palveluita tuottava OiOi-yhtiö on kehittänyt jäästä ja lumesta rakennettavan vuorovaikutteisen kosketuspinnan. Runsas kymmenen vuotta sitten Suomessa kehitettiin myös maailman ensimmäinen vesihöyryyn perustuva näyttöseinä.

Suomalaisen OiOi:n kehittämällä Smart Ice -menetelmällä lumesta ja jäästä voidaan tehdä kosketukseen reagoivia näyttöpintoja. kosketuspinta oli käytännössä 100 -kiloisista jääkuutioista rakennettu 2,5 metriä korkea, neljä metriä leveä ja 30 senttimetriä syvä seinä.

“Esimerkiksi lumesta tehty kosketuspinta soveltuu samojen vuorovaikutteisten sisältöjen
esittämiseen kuin mikä tahansa digitaalinen näyttö”, OiOin toimitusjohtaja Sami Kämppi toteaa.

Jääseinän ohjainelektroniikkaa. Kuva OiOi Oy.
Jääseinän ohjainelektroniikkaa. Kuva OiOi Oy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OiOi:n jäästä tai lumesta tehtyjä kosketuspintoja voidaan hyödyntää esimerkiksi talvimatkailussa ja -tapahtumissa, kun kaivataan uudenlaisia elämyksiä. Antureiden, elektroniikan ja jään yhdistelmä toimii kovallakin pakkasella.

Pari viikkoa sitten Mikkelin jäätapahtumaan rakennettu seinä kesti hyytävässä 16 asteen pakkasessa. OiOi:n on tarkoitus aloittaa Smart Ice ¬tuotteen markkinointi heti Suomessa ja
kansainvälisillä markkinoilla.

Läpikäveltävä sumuverho

Vuonna 2002 esiteltiin suomalaisen Fogion Fogscreen-näyttötekniikka. Siinä kuva heijastetaan ilmassa näkyvään sumuverhoon. Laitteen käyttämä hienojakoinen vesihöyry ei kastele tai tunnu kostealta, joten sen läpi voi kävellä ilman kastumista.

Päivitetty 9.25

LISÄÄ:

OiOi Oy:n Smart Ice -jääkosketusnäyttö (LINKKI, video)

Fogio Oy:n Fogscreen-sumuverhonäyttö (LINKKI)