Nettiostoksesi voi olla tuoteväärennös

Verkkokaupasta tilatut tuotteet eivät välttämättä täytä Suomen ja EU:n turvallisuusvaatimuksia. Liian hyvä tarjous voi osoittautua tuoteväärennökseksi ja pahimmassa tapauksessa terveydelle vaaralliseksi. Tavaroiden väärentäminen on miljardibisnes.

Verkkokaupan kautta on helppo tehdä ostoksia ympäri maailmaa. Verkkokauppatilaus saattaa tuottaa iloa tilaajalleen, mutta on Tullin mukaan hyvä tunnistaa myös tilauksiin liittyvät varjopuolet ja mahdolliset maksut, jotka voivat nostaa tilatun tuotteen kustannuksia.

Verkkokauppatilausta tehdessä on hyvä selvittää, mitä tilattavasta tuotteesta kerrotaan ja onko tuotteella käyttö- ja huolto-ohjeet myös suomeksi. Myös varoitusmerkinnät on hyvä selvittää etukäteen olemalla yhteydessä verkkokaupan asiakaspalveluun.

Tunnetulla tuotemerkillä varustettu tuote voi olla tosiasiassa väärennös. Maailmalla myydään paljon esimerkiksi Applen iPhonea muistuttavia puhelimia tai puhelin ei ole uusi vaan pelkästään ulkokuoret vaihdettu.

Tuoteväärennöksiä liikkuu maailmalla yhä enemmän, ja yhä useammin alkuperämaa on Kiina. Väärennökset ovat Tullin arvion mukaan kansainvälisesti miljardibisnestä. Varsin moni tuoteväärennöserä päätyy Tullin hoiviin. Vaatteet, kengät ja elektroniset laitteet ovat tuoteväärennöstapausten kärjessä.

Tarkkuutta ostamiseen – taustat selville

Verkko-ostoksia tekevän on hyvä hakea tietoa keskustelupalstoilta verkkokaupan toiminnasta, tuotteista ja luotettavuudesta. Kannattaa muistaa, etteivät viranomaisvalvonta ja kuluttajansuoja yllä kaukomaiden verkkokauppoihin.

Nykyisin ei ostajan tarvitse yleensä asioida Tullin kanssa lainkaan, jos verkkokaupan kautta tilatut tavarat lähetään EU:n tulli- ja veroalueelta. Siksi monet suosivatkin eurooppalaisia nettikauppoja. Jos tilaus sisällä alkoholia, tupakkaa tai muita valmisteveron alaisia tuotteita tai lähetys tulee esimerkiksi Jerseyn saarelta tai muilta veroalueen ulkopuolelta niin asiointi on tarpeen.

EU:n tai EU:n veroalueen ulkopuolelta tulevista tuotteista nettitilaajan pitää yleensä antaa  tulli-ilmoitus, kun tavara on saapunut Suomeen ja hän on saanut rahdinkuljettajalta saapumisilmoituksen. Etukäteen lähetystä ei voi tulli selvittää.

Kuva: Tulli pysäytti vuonna 2014 Hongkongista tulleen erän väärennettyjä kännyköitä.

LISÄÄ:

Europolin raportti tuoteväärennöksistä 2015 (LINKKI, pdf)

EU:n selvitys tuoteväärennöksistä 2011 (LINKKI) ja taustaraportti (LINKKI)

Tullin tietopaketti tuoteväärennökset (LINKKI)

Tietoa netistä ostamiseen (LINKKI) ja opas (pdf, LINKKI)

Tietolisaaturvaa-sivusto (LINKKI)