DNA tuo 4G- ja Wifi-puhelut

Mobiilioperaattori DNA on Suomessa ottanut käyttöön Voice over LTE (VoLTE) -teknologian matkaviestinverkossaan. DNA päivitti verkkonsa myös Voice over WiFi -palvelua varten. Yritys pilotoi ratkaisuja kevään aikana.

Suomalaisoperaattoreiden 4G-verkossa liikkuu vasta dataa, kun puhelut kulkevat vielä 2G- ja 3G-verkoissa. VoLTE eli 4G-puhe mahdollistaa puhelut 4G-LTE-verkossa, jolloin DNA:n mukaan äänenlaatu paranee ja puheluiden kytkeytymisajat lyhenevät.

’’Testaamme ominaisuuksia yhdessä asiakkaidemme kanssa keväällä, jonka jälkeen avaamme tekniikat vaiheittain käytettäväksi kaikilla 4G-matkapuhelinliittymillä”, sanoo DNA:n matkaviestinliittymien liiketoimintapäällikkö Mika Husso.

DNA päivitti samalla verkkonsa myös Voice over WiFI eli VoWiFi-tekniikalle. Uuden tuean avulla käyttäjä voi soittaa puhelun kotoa, työpaikalta tai esimerkiksi lentokentällä WiFi-verkkoa käyttäen. Ulkomailta soitetut WiFi-puhelut ovat tyypillisesti myös normaalia roaming-puhelua edullisempia.

Molemmat Voice over -tekniikat edellyttävät uusimpia puhelinmalleja, kuten Samsung Galaxy s7, Apple iPhone 6S ja Microsoftin Lumia 950. Jatkossa tuen odotetaan leviävän myös valmistajien edullisempiin malleihin.

Uudet VoLTE- ja VoWiFi-tekniikat on otettu käyttöön muun muassa Yhdysvalloissa, Sveitsissä ja Alankomaissa. Suomessa operaattorit eivät vielä ole ottaneet VoLTE- ja VoWiFi-tekniikoita kaupalliseen käyttöön.