Video: Etäohjaus tulee rahtilaivoihin

Rolls-Royce esitteli Lontoossa visiotaan tulevaisuuden miehittämättömien rahtilaivojen etäohjauskeskuksesta. Uudenlaisen ohjaustekniikan suunnittelussa ovat olleet mukana myös VTT ja Tampereen yliopisto. Katso video tulevaisuuden maalla sijaitsevasta komentosillasta.

Rolls-Roycen mukaan lähitulevaisuudessa pienet 7–14-henkiset miehistöt valvovat ja ohjaavat eri puolilla maapalloa autonomisesti liikkuvia laivoja. Miehistöt valvovat aluksia ja niiden ympäristöä interaktiivisten älynäyttöjen, puheentunnistusjärjestelmien, hologrammien ja valvontalennokkien avulla.

Ensimmäisiä autonomisten alusten demonstraatioita on luvassa jo tällä vuosikymmenellä. Tehokas etäohjauskeskus on oleellinen osa Rolls-Roycen suunnitelmaa rakentaa autonomisia, etäohjattavia laivoja.

rollroycenetaohjaus3
Rolls-Roycen tavoitteena on rakentaa tämän vuosikymmenen loppuun mennessä kaupallinen koealus etänä valvottavasta autonomisesta laivasta. Tässä visio millaiselta tulevaisuuden miehittämätön laiva voisi näyttää.

”Kartoitamme keinoja, joilla maissa työskentelevät miehistöt voisivat saada ohjauskeskuksen välityksellä hyvän tuntuman siitä, mitä merellä tapahtuu.”, kertoo Iiro Lindborg Suomen Rolls-Roycesta.

Etäohjauksessa tavoitellaan todellista ohjaustuntumaa. ’’Jos esimerkiksi nykymekaanikko voi kuulemalla tietää moottorinsa tilan, niin etäohjauskeskuksessa olisi hyvä pystyä samaan”, sanoo erikoistutkija Mikael Wahlström VTT:ltä.

Autonomisesti toimiva laiva ei tee ihmistä tarpeettomaksi, toisin kuin joskus väitetään, sanoo VTT:n johtava tukija Eija Kaasinen. ”Miehittämättömiä aluksia on tarkkailtava ja ohjattava, mikä tarkoittaa uudenlaisia töitä, tehtäviä, työkaluja ja työympäristöjä’’, Kaasinen taustoittaa muutosta.

Rolls-Roycen julkistama video etäohjauksesta on uusin tulokas videosarjassa, joka esittelee Rolls-Roycen visiota tulevaisuuden merenkulusta. Rolls-Royce aikoo julkistaa  lisää tutkimustuloksia etäohjauksesta sekä laajemminkin autonomisen merenkulun kehityksestä Helsingissä 5.4.2016.

Visiointitutkimuksen toteuttivat Rolls-Roycen kanssa VTT ja Tampereen yliopiston TAUCHI-tutkimuskeskus (Tampere Unit for Computer Human Interaction). Tutkimuksessa hyödynnettiin tietoa muiltakin aloilta, joissa etäohjausta on tutkittu, kuten ilmailu-, energia-, puolustus- ja avaruustutkimuksesta.

Tässä lisää visiokuvia tulevaisuuden rahtilaivoista ja niiden etäohjauksesta. (LINKKI).

KATSO: Roll-Roycen video etäohjausesta.

https://www.youtube.com/watch?v=vg0A9Ve7SxE&feature=youtu.be