Suomi mukaan OLED-pilottilinjaan

VTT on mukana eurooppalaisen OLED-valokalvojen tuotantolinjan pilotoinnissa.  Suomalaiset vastaavat projektissa OLED-kalvojen, pintaliitoskomponenttien ja liittimien liimauksesta joustavalle alustalle sekä niiden paketoinnista ja luotettavuustestauksesta.

VTT ja muut euroopplaiset teknologiayhteisöt ovat rakentamassa Euroopan laajuisen pilottilinjan nopeuttamaan  joustavien orgaanisten ledivalaistustuotteiden kaupallistamista. Ensimmäisinä kohteina ovat kodin ja autojen valaistussovellukset.

Kolmivuotisessa PI-SCALE (Bringing flexible organic electronics to pilot innovation scale) -projektissa toteutettava open access -pilottilinja tarjoaa yrityksille nopean mahdollisuuden testata ja skaalata joustavan OLED-valaistuksen malleja ja muuttaa ne markkinoille valmiiksi tuotteiksi.

”Kun yritys haluaa hyödyntää OLED-tekniikkaa tuotteessaan, se voi tilata tuotteet räätälöitynä pilottilinjasta”, kertoo erikoistut

oledVTT
VTT:n tutkija Eveliina Juntunen esittelee painettua LED-alustaa, joka muuntautuu esimerkiksi monimuotoiseksi taipuisaksi valaisimeksi. Kuva: VTT.

kija Markus Tuomikoski VTT:ltä.

Oled-pilottilinjoja on nykyisin jo kolme. Hankkeen OLED-pilottilinja keskittyy auto- ja valaisin- sekä kuluttajaelektroniikka-alan valaisusovellusten räätälöityyn valmistukseen.

Tuotteita voivat olla esimerkiksi auton takavalot ja sisävalaistus, katto- tai lukuvalaisuelementit, taivuteltavat näytöt tai muut valaisupinnat, mainosnäytöt ja infokyltit.

Projektia koordinoi Holst Centre Hollannista, jonka lisäksi mukana ovat VTT ja Audi AG (Saksa), Centre for Process Innovation (Englanti), Fraunhofer (Saksa), M-Solv (Englanti), FlexEnable (Englanti), DuPont Teijin Films (Englanti), Brabant Development Agency (Hollanti), REHAU (Saksa), Modedesign (Saksa), Pilkington (Englanti), Coatema Coating Machinery (Saksa) ja AMIRES (Tšekki).

EU rahoittaa hanketta 14 miljoonalla eurolla.

Organic Light-Emitting Diode (OLED) on laajan alueen pintavalonlähde, joka on pehmeää eikä säteile lämpöä. OLED on lisäksi erittäin ohut, kevyt ja taivuteltava.

OLED-tekniikka perustuu orgaanisessa puolijohteessa tapahtuvaan elektroluminisenssiin. OLED:ssa orgaaninen valoa emittoiva puolijohde sijaitsee kahden elektrodin välissä, joista toinen on läpinäkyvä päästäen syntyneen valon ulos rakenteesta. Valoa syntyy, kun komponentin läpi ajetaan sähkövirtaa.

LISÄÄ: Hanketiedote (LINKKI)

Päivitetty 10.10