Hiljaisempi teholähde lääkintälaitteisiin

Powerbox tuo markkinoille uuden BF-tyypin lääkintälaitteisiin tarkoitetun teholähdesarjan. OBS01 täyttää uusimman sähkömagneettista yhteensopivuutta koskevan IEC 60601-1-2 -standardin 4. painoksen vaatimukset. Lisäksi se on aiempaa hiljaisempi.

Uusi Powerbox Medline 1100 OBS01 -teholähde hyödyntää standardeja EN 55011:2009 sekä CSIPR 11:2011, luokka B, johtuvat ja säteilevät häiriöt. Luokkaa B vastaava taso saavutetaan ilman ulkoisten komponenttien käyttöä.

Uusi OBS01 soveltuu sekä valvottuihin että valvomattomiin radioympäristöihin. ”Tällaisissa sovelluksissa käytettävien teholähteiden turvallisuus ja immuniteetti RF-häiriöille on pakottanut meidän ohella kaikki valmistajat miettimään teholähteiden suunnittelulähtökohdat uusiksi, toteaa Powerboxin markkinointijohtaja Patrick Le Fèvre.

Teholähde on läpäissyt muun muassa seuraavat immuniteettitestit: sähköstaattinen purkaus (15 kV ilma ja 8 kV kontakti), altistuminen radiosignaaleille 4. painoksen uusien raja-arvojen mukaisesti, esim. magneettikenttä (IEC 61000-4-8) 30 A/m ja säteilevä radiotaajuus (IEC 61000-4-3) 10 V/mm.

Tuote vastaa myös uusia, kotona käytettäviä lääkintälaitteita koskevia vaatimuksia sekä uutta langattomien lähettimien lähikenttää (9 V/m–28 V/m, 15 taajuudella) koskevia vaatimuksia.

Lisäksi lääkintälaitteiden aiheuttaman melun vähentäminen on selkeä suuntaus, minkä vuoksi OBS01-sarjan tuotteissa on sisäänrakennettu tuuletinohjain ja ilmavirtausta säädellään jäähdytystarpeen mukaan.

Terveydenhuoltoalan organisaatioiden mukaan etenkin kliinisistä lähteistä, kuten näytöistä, infuusiopumpuista ja muista vastaavista laitteista aiheutunut melu sairaalaympäristössä vaikuttaa subjektiiviseen hyvinvointiin.

OBS01:n täysin suljetun metallikotelon mitat ovat 150 x 235 x 61 mm ja paino 2.89 kg. Kaksi takapaneeliin sijoitettua, nopeussäädöllä varustettua tuuletinta takaa optimaalisen jäähdytyksen.

”OBS01-sarja on kahden vuoden T&K-työn ja innovaatioiden tulos’’, toteaa Powerboxin  tuotehallintajohtaja Martin Fredmark.

Powerboxin OBS01-sarja täyttää RoHS-direktiivin vaatimukset ja kansainväliset turvallisuusvaatimukset. Yleisin, 24 V:n OBS01046C-malli on varastotuote, muita jännitevaihtoehtoja saa tilauksesta.

LISÄÄ: Powerbox (LINKKI) tuotesivu (LINKKI).

Miksi uusi malli?

Radiolaitteiden ja langattomien laitteiden yleistyessä jatkuvasti lääkintälaitteisiin kohdistuu yhä enemmän radiohäiriöitä, jotka voivat aiheuttaa kriittisiä vikoja laitteiden toiminnassa.

Parantaakseen lääkintälaitteiden radiotaajuushäiriöiden sietoa ja vähentääkseen niiden aiheuttamia radiotaajuushäiriöitä sääntelyelimet julkaisivat vuonna 2014 IEC 60601 -standardista uuden, sähkömagneettisiin häiriöihin keskittyvän version IEC 60601-1-2:2014.

Yhdysvalloissa kaikkien lääkintälaitteiden tulee täyttää 4. painoksen vaatimukset huhtikuuhun 2017 mennessä.