Kännyköiden ruudut jo liian isoja?

Kännyköiden ruudut ovat kasvaneet joidenkin kuluttajien mielestä jo liiankin suuriksi puhelinkäyttöä ajatellen. Samaan uskovat myös Sony ja eilen uusimman nelituumaisen pikkumallinsa julkistanut Apple.

Kännyköiden ruudut ovat kasvaneet jo viiteen-kuuden tuumaan ja joissakin seitsemän tuumaisissa tablettitietokoneissa on datasiirron lisäksi puhelintoiminnot. Ainakin osaa kuluttajista suuret näytöt eivät kiinnosta vaan hakevat pienempiruutuisia.

Omat pikkuruutuiset mallit on tuonut tarjolle Sony, jolla Xperia Z5 -puhelimesta on isomman 5,2 tuumaisen lisäksi 4,7 tuumainen versio. Myös Apple myi pitkään pienemmällä näytöllä varustettua iPhone 4:sta, mutta nyt yritys tuo uusitun nelituumaisen iPhone-kännykän.

Uudessa iPhone SE:ssa on pitkulaisen näytön lisäksi 64-bittinen A9X-suoritin, 12 gigan kamera ja LTE-yhteydet Wifin lisäksi. Uutuus tukee laajemmin eri LTE-alueita ja myös uusia Voice over LTE- and Wi-Fi calling-tekniikoita.appleiphone6sevaaka

Muiden mallien tavoin uutuudessa on sormenjälkitunnistus ja yrityksen ApplePay-maksusovellus.

Käyttöjärjestelmä on iOS 9 ja hinnat 16 gigaiselle Yhdysvalloissa 399 dollaria. Uutuudesta on myös 64 gigainen versio ja Suomen myynti alkaa huhtikuun alusta.

Uusi iPhone on ratkaisu pienempää puhelinta hakevalle, mutta jotkut kuluttajistahaikailevat edelleen fyysisten näppäimistöjen perään. Erillisiä virityksiä on ollut Appleen ja Jollaan, mutta niiden toteutus ei ole kuluttajia vakuuttanut. Kännykkävalmistajat eivät usko peruspuhelimia lukuun ottamatta fyysisille näppäimistöille olevan suurempaa kysyntää.

Applelta pienempi jättitabletti

Apple toi uuden puhelinmallin lisäksi tarjolle 12.9 tuumaisesta tabletistaan pienemmän 9,7 tuuman version.  Tekniikka on sama kuin aiemmassa suuremmassa iPad Pro:ssa. Hinnaksi jenkkimarkkinoilla ilmoitetaan 32 gigan Wifi-versiolle 599 dollaria. Siitä on myös 128 ja 256 gigan versiot, joissa myös LTE-osuudella varustetut versiot. Uutuus tulee myyntiin Suomessa huhtikuun alussa.

Apple julkisti eilen myös terveysalan sovellusohjelmistoja ja hinnoitteli älykellonsa uudestaan.