Häiriöt pois MIMO-yhteyksistä

Moniantenniratkaisujen suurin haaste on liittynyt niiden lähetys- ja vastaanottoantennien välisen omahäiriön hallintaan. Oulussa tarkastetaan perjantaina väitöskirja, jossa on tutkittu uusimpia häiriönvaimennustekniikoita.

Oulun yliopistossa tarkastettava Vu Thuy Dan Nguyen väitöskirja käsittelee datansiirtoa samanaikaisesti kaksisuuntaisessa (full-duplex, FD) usean käyttäjän moniantennijärjestelmässä (MU-MIMO).

Vu Thuy Dan Nguyen on tutkinut FD-kykyistä tukiasemaa, joka käyttää yhteisiä radioresursseja ja on yhtä aikaa yhteydessä vuorosuuntaisten (half-duplex, HD) käyttäjien kanssa laskevalla (DL) ja nousevalla (UL) siirtotiellä. Full Duplex eli FD-kommunikaatiossa ongelmana on lähetys- ja vastaanottoantennien välisen omahäiriöt (SI).

Väitöstyössä hyödynnetiin tuoreita tutkimustuloksia, joissa edistyneillä häiriönvaimennustekniikoilla on kyetty vaimentamaan omahäiriö tasolle, jolla FD-lähetys solukkoverkoissa on toteutuskelpoista.

Väitöstyössä tutkittiin mahdollisia FD MU-MIMO -järjestelmän tuomia suorituskykyparannuksia spektrinkäytön tehokkuudessa (SE) ja energiatehokkuudessa (EE).

Vu Thuy Dan Nguyen tutkimuksilla on myös uutuusarvoa verkkojen matemaattisessa suorituskykyarvioinnissa ja työn mielenkiintoiset tulokset edistävät aiheen jatkotutkimusta.

Master of Science Vu Thuy Dan Nguyen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 1.4.2016. Hänen väitöskirjansa otsikko on ’’Transmission Strategies For Full-duplex Multiuser MIMO Communications System’’ eli lähetysstrategioita samanaikaisesti kaksisuuntaisiin usean käyttäjän moniantennisiin tietoliikennejärjestelmii. Vastaväittäjänä toimii professori Risto Wichman Aalto-yliopistosta ja kustoksena professori Matti Latva-aho.

LISÄÄ: Väitöskirja on luettavissa netistä (LINKKI)

Kuva: DNA