Uutta tietoa hyötypelibisnekseen

Hyötypelimarkkinoihin on haettu Turussa vipinää uudella pelikokemusmallilla ja laajalla kenttätutkimuksella. Play for Reward -tutkimuksessa selvitettiin pelien koukuttavuutta, käyttöä aivovammapotilaiden kuntoutuksessa sekä ideoitiin hyötypelien liiketoimintaa.

Pelien vaikutusta terveyteen on tutkittu etenkin kognitiivisesta näkökulmasta, mutta mihin pelien koukuttavuus perustuu? Entä miten koukuttavuutta voi hyödyntää hoitopuolella ja kuinka siitä tehdään liiketoimintaa?

Kysymyksiin tarttui Play for Reward -tutkimusprojekti, joka on yksi ensimmäisistä Turun yliopiston tieteidenvälisen Up Your Game -pelitutkimusverkoston hankkeista. Tekesin viime vuonna päättyneen Skene-ohjelman rahoittaman tutkimuksen toivotaan rohkaisevan yrityksiä mukaan hyötypelibisnekseen.

Koukuttavan pelikokemuksen mallia hyödynnettiin aivovammapotilaiden kuntoutuksessa. Yhteistyötä tehtiin Validia-kuntoutuksen sekä Kuntoutus Ortonin kanssa. Testiryhmään kuului 90 aivovammapotilasta, jotka oli jaettu 30 hengen ryhmiin. Yksi ryhmä pelasi toimintaseikkailupelejä, toinen Games for Health -tuotetta ja kolmas ei pelannut mitään.

Monitieteinen tutkimus esittelee Turun yliopiston asiantuntijoita psykiatriasta, neurologiasta, hoitotieteestä, psykologiasta, evoluutiobiologiasta ja -psykologiasta, pelitutkimuksesta ja kulttuurintutkimuksesta, tietojärjestelmätieteistä sekä liiketoiminnan uudistamisen tutkimuksesta.

”Yritykset kokevat hyötypelimarkkinan vaikeaksi, koska sen ekosysteemi eroaa paljon viihdepeleistä, kertoo Play for Rewardin ohjelmapäällikkö Jukka Vahlo Turun yliopiston kauppakorkeakoulun CCR Tutkimuspalveluista.

Valhon mukaan myös hyötypeliliiketoiminnan arvoketjussa pelinkehityksellä on hyvin erilainen asema kuin viihdepeliliiketoiminnassa, eivätkä ansaintamallitkaan toimi aivan yksiin.

Selvityksen bisnespuolen analyysi valmistuu kesäkuuhun 2016 mennessä, ja kerätty tutkimustieto on tarkoitus siirtää liiketoiminnalliseen käyttöön.

Suomen pelialan liikevaihto on kasvanut vuosina 2004–2015 yli kahteen miljardiin euroon. Tekesin rahoitus pelialalle on ollut yli 70 miljoonaa euroa. Tekesin Scene-ohjelma päättyi 2015, mutta yritystuet jatkuvat.

Kuva: Play for Reward

LISÄÄ: Up your Game / Play for Reward  (LINKKI)

LISÄÄ: Tekesin pelialueen toiminta (LINKKI)