Radio- ja tv-muistot kerättiin talteen

Suomalaisen kirjallisuuden seura keräsi viime vuonna muistoja radio- ja tv-alan ammattilaisilta. Eräs työmuisto kertoi Suomen ensimmäisestä televisioidusta urheilulähetyksestä. Ohjelmasta ei tiedotettu etukäteen, joten oli silkkaa sattumaa, jos televisio sattui olemaan päällä oikeaan aikaan.

Kirjallisuuden seuran radio- ja tv-alan ammattilaisten muistojen keruu tuotti 49 vastausta, jotka sisälsivät yli 1300 sivua omakohtaisia muisteluita ja lisäksi erilaisia liitteitä, julkaisuja ja kuvia.  Vastaajien kirjo oli laaja aina toimittajista, tuottajista ja ohjaajista insinööreihin asti.

Monissa teksteissä tuli esiin kiitollisuus Yleisradiota kohtaan. Yleisradio koettiin näköalapaikaksi, jossa pääsi seuraamaan sekä kansallisesti että maailmanlaajuisesti kiinnostavia tapahtumia, alan huimaa teknistä kehitystä sekä tapaamaan mielenkiintoisia ja innostavia ihmisiä.

Muistoista ensimmäiset sijoittuvat aikaan ennen televisiota ja uusimmat digitelevision tuloon sekä nykyaikaan. Osalla muistot liittyvät Yleisradioon 50-luvulla. Suurin osa muistoista keskittyi aikaan, jolloin televisio yleistyi kansan keskuudessa ja Yleisradio uudisti aluetoimintaansa ja perusti Suomeen alueradiot.

Työmuistojen keruun toteuttivat yhteistyössä 9.2.-30.11-2015 Radio- ja televisiohistorian seura ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seura.

LISÄÄ: SKS:n arkisto, radio- ja tv-muistot (LINKKI)