Raportti: Mobiilidatan käyttö kiihtyy edelleen

Viestintäviraston julkaisemien toimialatietojen mukaan suomalaiset hyödynsivät viime vuonna mobiiliverkon tiedonsiirtoa aiempaa innokkaammin. Mobiilidatan kasvu kiihtyi kolmatta vuotta peräkkäin ja siirretyn tiedon määrä lähes kaksinkertaistui vuodesta 2014.

Mobiilidatan käyttö näyttää vähentävän Viestintäviraston uuden toimialakatsauksen mukaan perinteisten puhe- ja viestintäpalvelujen käyttöä.

Vuonna 2015 suomalaista kohden soitettiin vajaat neljä tuntia matkapuheluja kuukaudessa, mikä oli lähes edellisvuoden tasolla. Tekstiviestien määrä sen sijaan laski edellisvuodesta noin 12 prosenttia. Viime vuonna jokaista suomalaista kohden lähetettiin 44 tekstiviestiä kuukaudessa.

Suomen tietoliikenteen käyttö 2007-2015, Viestintävirasto.
Suomen tietoliikenneliittymien määrät vuosina 2007-2015, Viestintävirasto.

 

 

 

Kiinteän verkon laajakaistaliittymien määrä pysyy vakaana. Suomessa oli vuoden lopussa 1,73 miljoonaa kiinteän verkon laajakaistaliittymää.

Modernien laajakaistatekniikoiden yleistyminen eteni tasaisesti ja pääosin valokuitua hyödyntävien liittymien määrä kasvoi. Tämä näkyi siten, että kaikista kiinteän verkon laajakaistaliittymistä jo 24 prosenttia oli yhteysnopeudeltaan vähintään 100-megaisia.

Suomalaisten viestintäverkkojen ja -palvelujen toimivuus ja tietoturva olivat vuonna 2015 hyvällä tasolla. Suurin osa toimivuushäiriöistä koski matkaviestinverkkoja. Merkittäviä haittaohjelmaepidemioita ei vuoden aikana ollut.

LISÄÄ: Viestinnän toimialakatsaus 1/2016, Viestintävirasto (LINKKI; 146 kt, pdf)

Päivitetty 1.4.2016 klo 7.20