Nuoria fyysikoita palkittiin

Suomen Fyysikkoseura palkitsi eilen Oulussa nuoria fyysikoita erinomaisista lopputöistä. Ensimmäisen sijan saavutti Ari-Pekka Honkanen materiaalifysiikan alaan kuuluvalla pro gradu -työllään ”Pallotaivutettujen kideanalysaattorien röntgendiffraktio-ominaisuudet”.

Arvoltaan 1000 euron suuruinen palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa. Palkinnon tarkoituksena on tukea nuoria fyysikoita ja palkita heitä poikkeuksellisen ansiokkaista suorituksista.

Ari-Pekka Honkasen röntgenspektroskopiaa käsittelevä työ sai alkunsa kesäharjoittelusta ESRF-synkrotronilla Ranskan Grenoblessa ja on tähän mennessä paitsi tuottanut kaksi vertaisarvioitua julkaisua myös herättänyt runsaasti huomiota maailmalla.

Kunniamaininnalla palkittiin Jaana Heikkilä hiukkasfysiikan lopputyöstään ”Searching for degenerate Higgs bosons using a profile likelihood ratio method”. Kunniamaininnalla palkitun Jaana Heikkilän työ lähti liikkeelle hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Cernistä, jossa hän kehitti Higgsin bosoniin liittyvän analyysimenetelmän.

Menetelmää kuvaavan vertaisarvioidun julkaisun lisäksi Heikkilä ansaitsi työllään vielä opiskelijana ollessaan paikan tarkoin kontrolloidussa julkaisulistassa maailman eturintaman hiukkasfyysikoiden joukossa.

Molemmat palkitut ovat Helsingin yliopistosta. Palkinnot jakoi Suomen Fyysikkoseura. Yhdistys tukee fysiikan tutkimusta, järjestää luento- ja kokoustilaisuuksia, julkaisee alan kirjallisuutta ja ylläpitää yhteyksiä kansainvälisiin ja kansallisiin fysiikan järjestöihin.

LISÄÄ: Suomen Fyysikkoseura (LINKKI), Ari-Pekka Honkasen (LINKKI)  ja Jaana Heikkilän (LINKKI) lopputyöt.