Vauhdikasta menoa suomalaisverkoissa

Matkapuhelinoperaattoreista DNA:n laajakaista oli nopein konsulttiyritys Omnitelen mittauksissa. DNA:lla oli selvityksessä suurimmat keskimääräiset saapuvan liikenteen nopeudet kahdeksassa kaupungissa kymmenestä mitatusta. Tutkimus kattoi kolme suurinta operaattoria.

Omnitelen tutkimuksen mukaan DNA:n liittymällä mitattiin suurin keskimääräinen latautumisnopeus eli verkosta päätelaitteeseen saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeus 44,3 Mbit/s. Elisan vastaava tulos oli 35,3 Mbit/s ja Soneran 36,8 Mbit/s.

Tutkimus tehtiin helmi-maaliskuussa 2016. DNA:n mobiililaajakaistaliittymä oli saapuvan liikenteen tiedonsiirtonopeudeltaan keskimäärin nopein kahdeksasta kymmenestä kaupungissa eli Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Kouvolassa. Oulussa ja Lahdessa DNA:n tulos oli toiseksi korkein.

Vertailussa keskityttiin erityisesti saapuvan eli verkosta päätelaitteeseen tulevan liikenteen nopeuksiin. Suurin osa mobiilista tiedonsiirrosta on saapuvaa liikennettä, ja siten saapuvan liikenteen nopeutta voidaan pitää käyttäjän kokemuksen kannalta tärkeimpänä yksittäisenä tunnuslukuna.

Kuitenkin myös lähtevän liikenteen nopeudella on merkitystä. Se on tärkeää erityisesti yrityskäyttäjille, jotka tallentavat ja lähettävät runsaasti tietoa. Lähtevän liikenteen suunnassa DNA:n keskimääräiset mitatut nopeudet olivat korkeimmat yhdeksässä mitatussa kaupungissa. DNA:n lähtevän liikenteen keskinopeus oli 27 Mbit/s.

Tutkimusraportin mukaan voidaan DNA:n mukaan päätellä, että yrityksellä on mittausalueilla muihin operaattoreihin verrattuna enemmän asennettua 4G LTE -kapasiteettia, joka mahdollistaa suuremman käyttäjäkohtaisen nopeuden.

Omnitele on tietoliikenteen konsultointiyritys, joka suunnittelee GSM-matkapuhelinverkkoja ja tarjoaa niihin optimointipalveluja sekä muuta tutkimus- ja kehitystyötä. Yrityksen omistava Finda omistaa pääosan myös teleoperaaatori DNA:sta.

Operaattorit ovat teettäneet aiemminkin selvityksiä verkkojensa kattavuudesta ja nopeuksista. Niiden tuloksista on myös nahisteltu vuosia. Elisa selvitti viimeksi viime vuoden lopulla (LINKKI, pdf) omien ja kilpailijoidensa LTE-verkkojen verkkojen  kattavuutta. Operaattorien omien tutkimusten lisäksi jokainen kuluttaja voi testata verkko-operaattorinsa datasiirtonopeutta esimerkiksi Aalto-yliopiston Nettitutka-sovelluksella. (LINKKI).