Suomalainen terveysteknologia käy kaupaksi

Suomalaisen terveysteknologian vienti jatkaa vahvalla kasvu-uralla. Alan vienti ylsi viime vuonna uuteen ennätykseen, 1,92 miljardiin euroon. Mukaan mahtuu niin kuvauslaitteita kuin elektroniikalla ryyditettyjä hammashoitoyksiköitäkin. Tutkimus- ja ohjelmistotoiminta tulee vielä kasvaneen laiteviennin päälle.

Viimeisten 20 vuoden aikana suomalaisen terveysteknologian vienti on viisinkertaistunut ja kauppataseen ylijäämä kymmenkertaistunut. Terveysteknologia on jo nyt Suomen suurin korkean teknologian vientiala.

Terveysteknologia teki ennätyksen myös kauppataseella mitattuna. Sen ylijäämä nousi viime vuonna 896 miljoonaan euroon. Eniten, 16 prosenttia, kasvoi laboratoriodiagnostiikka (In vitre), jonka vienti oli ensimmäisen kerran yli 500 miljoonaa euroa.

Terveysteknologian Liitto FiHTAn puheenjohtaja Veli Mäkelä huomauttaa, että terveysteknologia on itse asiassa merkittävämpi kuin mitä tullitilastot antavat ymmärtää.

”Esimerkiksi suurilla yrityksillä on myös kansainvälisesti vertaillen laajaa tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa Suomessa, ja se ei näy vientitilastoissa. Myöskään kaikki ohjelmistovienti ei tällä hetkellä näy tilastoissa”, Mäkelä sanoo.

Eurooppa on pitkään ollut Suomen terveysteknologian viennin suurin kohdealue. Viime vuonna tilanne muuttui, kun vienti USA:han kasvoi 16 prosenttia. USA on nyt Euroopan kanssa samalla tasolla, 36 prosentissa, ja suurin vientimaamme.

Yksittäisistä vientimaista toiseksi suurin oli Saksa, jonne vienti kasvoi 11 prosenttia. Kolmantena oli Kiina, jonne vietiin 35 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Venäjän vienti laski 33 prosenttia.

Terveysteknologia on toimiala, joka paitsi kehittää myös valmistaa valtaosan tuotteistaan Suomessa. Ala työllistää Suomessa suoraan runsaat 10 000 henkilöä.

LISÄÄ: Terveysteknologian kauppatase 2015, erityisasiantuntija Sean Donovanin raportti (LINKKI, pdf)

Kuva: Planmeca

Päivitetty 19.40