Suomeen syntyy VR-yhteisö säätiörahalla

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö jakaa 450 000 euroa virtuaalitodellisuusalalle sekä koululaisten ja startupien yhteistyöhön. Rahoituksen avulla Suomeen rakennetaan maailman ensimmäinen virtuaalitodellisuuden kehittäjäyhteisö.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön Teot Ratkaisevat -haku keräsi viime syksynä 150 ideaa uusille kasvun ekosysteemeille. Ideoista parhaat hioutuivat kokeilujen kautta timanttisiksi hankkeiksi.

Suurimman rahoituksen, 250 000 euroa, sai suomalaisten virtuaalitodellisuuskehittäjien yhteisö FiVR. Rahoituksen turvin Suomeen nousee keskus, jossa ryhdytään luomaan tuoreimman VR-teknologian päälle sisältöä.

Rahoituksella kehittäjäyhteisö saa uusimmat laitteet ja työtilan, johon ovat tervetulleita kaikki virtuaalitodellisuuden kehittämisestä kiinnostuneet tekijät alasta riippumatta.

Virtuaalitodellisuusalan arvon uskotaan kasvavan miljardeihin euroihin muutamassa vuodessa. Maailman suurimmat laitevalmistajat tuovat jo kilpaa kuluttajamarkkinoille virtuaalitodellisuuslaseja.

Teknologia alkaa siis olla valmis, mutta vielä se tärkein, sisältö, puuttuu. ”Saamme nyt Suomessa virtuaalitodellisuuden alalle samanlaisen lähdön kuin peliteollisuudessa. Pääsemme heti maailman kärkeen”, iloitsee kehittäjäyhteisöä kasvattava Olli Sinerma.

Koululaiset ja startupit yhteen

Toinen iso rahoitus myönnettiin tiedekeskus Heurekalle. 200 000 eurolla syntyy digioppimista parantava alusta, jossa koululaiset ja startup-yrittäjät pääsevät kehittämään käyttäjiensä näköisiä sovelluksia opetukseen.

”Fiilis siitä, että teknologia on kouluille ulkopuolelta määrätty välttämätön paha, on yhä valitettavan totta”, kertoo Heurekan yhteyspäällikkö Tuomas Olkku. Moniin luokkiin on kiikutettu tabletteja ja muuta teknologiaa, mutta niitä sovelletaan opetukseen yhä vaihtelevalla menestyksellä.

Do it Together eli DIT Heureka yhdistää tähän joukkoon oppimissovelluksia kehittävät startupit. Soveltavan oppimisen konkarina Heureka tuo startupien ja koululaisten rinnalle oppimisen rautaiset asiantuntijat, jotka auttavat alaluokkalaisia ja pelinkehittäjiä ymmärtämään toisiaan.

Do it Together Heurekan rakentaminen käynnistyy heti, ja ensimmäiset 500 koululaista ja kymmenen startup-yritystä pääsevät kehittämään sovelluksia Heurekassa tammikuussa 2017.