Täältä verkko-Nokia leikkaa

Verkkotoimintaan keskittynyt Nokia aloittaa yhteistoimintaneuvottelut arviolta 1300 työpaikan vähentämisestä Suomessa. Niistä noin puolet arvioidaan kohdistuvan Espooseen, noin neljäsosa Ouluun ja noin neljäsosa Tampereelle.

Nokia ilmoitti tänään sopeuttavansa Alcatel-Lucent-kaupan 900 miljoonan euron synergiaetujen yhteydessä toimintaansa vastatakseen heikentyneeseen markkinatilanteeseen. Samalla yritys aikoo kohdentaa tutkimus- ja kehitysresurssejaan uusimpiin teknologioihin kuten 5G:n, pilviteknologiaan ja esineiden internetiin (IoT).

Suomessa Nokia on kutsunut henkilöstönsä edustajat ensi viikolla alkaviin yhteistoimintaneuvotteluihin koskien suunnitelmaa vähentää arviolta 1300 työpaikkaa Suomessa. Vähenykset koskevat kaikkia Nokian verkkoliiketoiminnan liiketoimintaryhmiä ja tukitoimintoja, ja kohdistuvat kaikkiin Suomen toimipaikkoihin.

Nokia aikoo ehdottaa yt-neuvotteluissa uutta Bridge-tukiohjelmaa, joka olisi samankaltainen kuin matkapuhelinliiketoiminnassa vuosina 2011-2013 käytetty tukiohjelma. Samalla Nokia kertoi keskittävänsä pääkonttoritoiminnot Espooseen ja jatkavansa vähennyksistä huolimatta verkkoihin liittyvää tutkimusta ja kehitystä kaikissa kolmessa Suomen toimipaikassaan.

Suomi on nyt ja jatkossakin yksi Nokian keskeisimmistä maista ja Suomessa on Nokian pääkonttori.  Niin raskaita kuin nyt esitetyt muutokset ovatkin, toivommekin, että nyt julkistamamme toimet mahdollistavat ajan mittaan kasvun Suomessa”, sanoo Tommi Uitto, Nokian Suomen maajohtaja.

 

Näin Nokia jatkaa Suomessa leikkausten jälkeen

  • Nokian Espoon yksikkö keskittyy jatkossa yleisesti mobiiliverkkojen ja pilvipalvelutuotteiden kehittämiseen ja erityisesti edistyneiden radio- ja mobiiliverkkoteknologioiden tutkimukseen.
  • Oulu  keskittyy tukiasematuotteiden ja -ohjelmistojen kehittämiseen, mukaan lukien 5G, ja mikropiirikehitykseen. Oulussa jatkaa myös Nokian ainoa Euroopan tukiasematehdas.
  • Nokian Tampereen yksikkö erikoistuu verkkojen ja pilvipalveluiden hallintaan sekä mikropiirikehitykseen.
  • Patenttiyksikkö Nokia Technologies tulee olemaan edelleen vahvasti läsnä Suomessa.

Muiden maiden yksiköiden osalta Nokia aikoo kertoa yksiköiden sopeutussuunnitelmat maittain omien aikataulujen ja prosessien mukaisesti.

 

TAUSTAA: Nokia hakee 900 miljoonan kulusäästöjä

Nokia julkisti tänään aloittavansa maailmanlaajuiset toimenpiteet vähentääkseen yhtiön henkilöstömäärää osana synergia- ja muutosohjelmaansa. Henkilöstövähennysten arvioidaan tapahtuvan vuoteen 2018 mennessä.

Vähennykset keskittyvät pääasiassa niille alueille, joilla on päällekkäisyyksiä kuten tutkimus ja tuotekehitys, alueelliset ja myyntiorganisaatiot sekä konsernin tukitoiminnot. Nokia kertoi alueista lokakuun lopulla viime vuonna synergiatavoitteiden esittelyssään.

Henknokiayhtiokokousilöstön edustajien kanssa järjestetään vastaavia kokouksia ja konsultaatiomenettelyitä lähiviikkojen aikana lähes 30 maassa. Menettelytavat ja aikataulut vaihtelevat maasta riippuen.

Euroopassa Nokian edustajat tapaavat tänään yhtiön kahden eurooppalaisen yritysneuvoston.

Nokia tavoittelee sopeutuksilla 900 miljoonan euron Alcatel-Lucent-kauppaan liittyvien synergiaetujen saavuttamista operatiivisissa kuluissa vuositasolla vuoden 2018 aikana.

 

INSINÖÖRILIITTO ja YTN: Nokian jätti-irtisanomiset vakava isku

Insinööriliiton puheenjohtajan Pertti Porokarin (kuvassa) mukaan Nokian 1300 työpaikan vähentäminen Suomesta vaikeuttaa maan vaikeaa työllisyystilannetta entisestään.porokari

’’Onhan tämä järkyttävä tieto ja vakava isku työllisyydelle. Nokian vajaasta 7000 työpaikasta katoaa noin joka viides. Tästä toipuminen vaatii poikkeuksellisia toimia’’, Porokari sanoo. Hän on myös Ylempien toimihenkilöiden YTN:n varapuheenjohtaja.

Välillisesti vaikutukset työllisyyteen ovat tätä huomattavasti suuremmat. Nokia on tärkeä asiakas alan teknologiaa tarjoaville tahoille olipa sitten kyse suunnittelusta tai laitteista.

Porokarin mukaan nyt nähdään Suomessa konkreettisesti, mitä Alcatel-Lucentin yrityskauppa tarkoittaa. Käynnissä oli Ranska-Suomi-maaottelu, Suomi hävisi. hän arvioi. Netin uutisten mukaan Ranskassa irtisanomiset jäisivät muutamaan sataan.

YTNkauppiYlemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Heikki Kaupin mukaan myös valtiovallan pitäisi nyt reagoida muutokseen ja edesauttaa uusien yritysten ja korkean teknologian työpaikkojen synnyttämiseksi, jotta mahdollisesti irtisanottavien korkea osaaminen ei mene hukkaan.

’’Mallia kannattaa ottaa Oulun seudusta, jossa elinkeinoelämä, kaupunki, TE-toimisto, ELY-keskus ja korkeakoulut ovat tehneet aiemmin menestyksellisesti hyvää yhteistyötä. Myös EU:n globalisaatiorahaston tarjoamat rahoitusmahdollisuudet on käytettävä hyväksi, Kauppi sanoo.

Päivitetty 16.58