Kansainväliset ICT-yritykset kasvattivat tutkimustaan Suomessa

Kansainväliset suorat investoinnit Suomeen kasvoivat vuonna 2015 Finpron mukaan hieman edellisvuodesta. Suurimpia ulkomaisia investointeja olivat Continentalin Elektrobitin auto-ohjelmistojen osto 600 miljoonalla eurolla, mutta Suomeen panostivat myös Zalando, Huawei, ja LG.

Ulkomaankauppaa markkinoivan Finpron Invest in Finlandin tilastoinnin mukaan Suomeen uusia ulkomaalaisomisteisia yrityksiä tuli 265, kun vuonna 2014 vastaava luku oli 229.  Lisäksi jo Suomessa olevat ulkomaalaisomisteiset yritykset tekivät yli 230 laajentumis- ja jatkoinvestointipäätöstä liiketoimintaansa Suomessa.

Merkittävimpiä Suomeen investoineita maita olivat Ruotsi, USA, Iso-Britannia, Tanska ja Saksa. Eniten uusia ulkomaalaisomisteisia yrityksiä perustettiin liike-elämän palveluihin, terveydenhuolto- ja hyvinvointisektorille sekä ICT-sektorille.

Viime vuoden suurimpia ulkomaisia investointeja olivat saksalaisen Continentalin Elektrobitin auto-ohjelmistojen osto 600 miljoonalla eurolla, Hetzner Onlinen (170 M€) ja Telian (150 M€) datakeskusinvestoinnit sekä Nordic Choice -hotelliketjun hotelli Helsingin Jätkäsaareen (120 M€).

”On hienoa, että suorien investointien määrä Suomeen jatkaa tasaista kasvuaan ja tuo valoa yleiseen taloustilanteeseemme. Investointien edistämiseen sijoitettu euro tuo 15 euroa tuloveroina Suomelle”, kertoo Finpron Invest in Finland -yksikön johtaja Antti Aumo .

Nokian ja laajemminkin IT- ja elektroniikkateollisuuden rakennemuutos houkuttelee kansainvälisten yritysten tutkimus- ja kehitysinvestointeja Suomeen. Osaavien ICT-ammattilaisten saatavuus oli yksi merkittävimmistä syistä, kun verkkokauppajätti Zalando perusti verkkokaupan tuotekehitysyksikkönsä Suomeen.

Myös kiinalainen Huawei on kasvattanut Suomen R&D-yksikkönsä henkilöstömäärän viime vuosina 18 henkilöstä jo 160:een. Myös eteläkorealainen LG Electronics avasi uuden tuotekehitysyksikön Turkuun. Se keskittyy 5G-radiotekniikan ratkaisuihin ja niihin soveltuvien integroitujen radiopiirien suunnittelemiseen, teolliseen internettiin ja älykoteihin.

”Suomalainen huippuosaaminen on erittäin kilpailukykyistä ja houkuttelee kansainvälisiä teollisuuden kärkitoimijoita maahamme”, kertoo Antti Aumo.

Biotaloudessa kotimaiset investoinnit, kuten Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas lisäävät kiinnostavuutta. Alkuvuodesta 2016 Kiinan suurimpiin bioenergia-alan yrityksiin kuuluva Kaidi ilmoitti suunnittelevansa biojalostamon rakentamista Kemiin. Lopullisen investointipäätöksen yhtiö tekee tämän vuoden aikana.

LISÄÄ: Good News from Finland (LINKKI)

Kuva: Tietoliikenneyritysten 5G-tutkimus Suomessa, Viestintäviraston 5G-seminaari 205 (LINKKI, uusiteknologia.fi).