Koneoppimista ja somea terveydenhoitoon

Läppärit olivat viime viikolla kuumina kun Tiedon ja OuluHealthin hackathonissa ideointiin keinoja hyödyntää somea ja koneälyä terveydenhoitoon. Oulun yliopistollisen sairaalan TestLabissa  järjestyn kilpailun voittivat HyvTek-tiimi Snapchat-sovelluksellaan  ja Zohan-tiimi analytiikkasarjassa koneoppimisellaan.

Tiedon ja OuluHealthin hackathon-tapahtumassa 40 kilpailijaa tarttui haasteeseen ideoida uusia terveydenhuollon ratkaisuja dataan ja avoimuuteen perustuen.

Integraatiot-sarjan voitti HyvTek-tiimi, joka ideoi matalan kynnyksen yhteydenoton terveydenhuoltoon Snapchat-sovelluksella. Analytiikka-sarjan voitto meni Zohan-tiimille, joka konseptoi koneoppimisen hyödyntämistä terveydenhuollon resurssitarpeiden ennustamisessa.

Tapahtumassa olivat mukana Oulun kaupunki ja Oulun yliopistollinen sairaala (OYS), jonka OYS TestLabissa hackathon myös toteutettiin. Kilpailutehtävät vastasivat aitoihin terveydenhuollon arjen haasteisiin. Kilpailijat hyödynsivät Oulun kaupungin 6Aika-hankkeen tuottamaa avointa dataa sekä Tiedon Lifecare-potilastietojärjestelmän avoimia rajapintoja.

Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijoista koostuneen HyvTek-tiimin ideassa potilas ottaa kuvan vaivastaan kännykällä ja lähettää sen Snapchat-sovelluksella terveydenhuoltoon, missä hoitohenkilöstö voisi kuvan pohjalta esimerkiksi antaa kotihoito-ohjeita, määrätä peruslääkkeitä tai varata ajan lääkärille.

Oulun yliopiston opiskelijoiden Zohan-tiimi tarttui selkeään ja terveydenhuollossa keskeiseen haasteeseen, resurssitarpeiden ennustamiseen. Zohan onnistui näyttämään koneoppimisen algoritmejä hyödyntäen toteen, miten haasteeseen voitaisiin koneälyn avulla vastata.

Kuvituskuva: Oulun yliopistollinen sairaalan TestLabissa on kokeltu myös uusia VR-tekniikoiden soveltamista terveydenhoitoon.

Seuraava kisa jo putkessa – 5G:lle uusia sovelluksia

Oululaisten ideoima 5GFWD on jo meneillään verkossa. Siinä ideanikkarit, suunnittelijat, yritykset ja tiimit kehittävät5G-teknologiaa hyödyntäviä innovaatiota, joista yksi alue on terveydenhoito. Muita alueita ovat  Shopping Frenzy! ja Easy Living & Working!

Kisan kolmen kategorian voittajat  lennätetään Grand Prix -gaalaan Ouluun kilpailemaan 10 000 euron pääpalkinnosta kesäkuussa 2016. Kilpailun sivusto (LINKKI).

 

Oulun Hackathon-voittajat

Kuva1_Oulu
HyvTek-tiimissä Antti Jaara, Lauri Aitta, Tuomas Leiviskä ja Mika Schroderus
Kuva2_Oulu
Zohan-tiimissä olivat Aleksei Tiulpin, Zalan Rajna, Iman Alikhani ja Pekka Nyrönen