Lappi sai kattavan 4G-verkon valmiiksi

DNA:n ja Soneran yhteinen 4G-verkko kattaa nyt koko Lapin. Loppukeväällä 2015 aloitettu yhteisverkon rakentaminen saatiin valmiiksi. Yhteisverkko rakensi vuodessa yli 600 tukiasemaa Pohjois-Suomeen.

Lapin yhteisverkko on kahden operaattorin, DNA:n ja Soneran, yhteishanke, jonka avulla yritykset voivat kattaa kustannustehokkaammin haja-asutusalueet. Yhteisverkko tarjoaa monikymmen kertaisia tiedonsiirtonopeuksia uusimman sukupolven LTE Advanced 4G -teknologian myötä.

’’Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä pystyimme toteuttamaan tuplasti nopeamman 4G-verkon. 4G-laitteiden lisäksi kuuluvuus on parantunut myös 2G- ja 3G- laitteilla, kertoo Suomen Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen.

lapindnasonera4GkarttaYhteisverkon rakentaminen alkoi loppukeväällä 2015 Kuusamosta. Kesän aikana yhteisverkko eteni Itä-Lappiin, syksyn aikana valmista tuli Pohjois-Lapissa, talvella rakennettiin Länsi-Lappi ja nyt valmistui Etelä-Lappi sekä Pudasjärven alue Pohjois-Pohjanmaalla.

Yhteisverkossa on tukiasemia, joissa tiedonsiirron maksiminopeudet ovat taajamissa paikoin jopa 450 Mbit/s LTE CAT9 -päätelaitteilla. Taajamien ulkopuolella maksiminopeus on 150 Mbit/s.

’’Nyt kun rakennustyöt on saatu Lapissa valmiiksi, jatkuu verkon kehitys ja ylläpito alueella normaalien operatiivisten prosessien puitteissa. Yhteisverkon rakennustyöt jatkuvat puolestaan seuraavaksi Itä-Suomessa’’, kertoo Jokinen.

Operaattoreiden yhdessä toteuttaman verkon on tarkoitus kattaa vuoden 2016 loppuun mennessä noin puolet Suomen pinta-alasta ja sen alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä.