DNA tuo gigaluokan valokuituverkon

DNA lanseeraa pääkaupunkiseudulle uuden sukupolven gigaluokan valokuituverkon. Uusi verkko tarjoaa gigabitin laajakaistanopeudet ilman muutostöitä taloyhtiöiden sisäverkossa. DNA tavoittelee  tulevaisuudessa kymmenen gigabitin sekuntinopeutta. Nyt päästiin jo yli kolmen gigan.

Gigabitin nopeus tulee tarjolle noin 300 000 kotitalouteen pääkaupunkiseudulla, ja vuoden sisällä gigan nopeus tulee tarjolle yli 600 000 kotitalouteen. Jo lähivuosina verkon kautta tulee tarjolle yhteydet jopa kymmeneen gigaan asti.

Mikko Saarentaus, DNA
Mikko Saarentaus, DNA

”Gigaluokan nettiyhteydet ovat ennen vaatineet useimmilta taloyhtiöiltä kaapelointitöitä tontilla tai sisäverkon uusimista. Nyt nopeus voidaan sadoille tuhansille tavallisille kotitalouksille ilman mitään muutostöitä”, sanoo DNA:n laajakaistaliiketoiminnasta vastaava johtaja Mikko Saarentaus.

Tyypillisesti suurimmat haasteet nettiyhteyksien nopeuksille ovat rakennusten sisäverkossa ja kodin langattomassa lähiverkossa.  ”Jos rakennuksen sisäverkko on toteutettu perinteisellä puhelinjohdolla, ei huippunopeasta runkoverkosta yleensä ole kovinkaan paljon hyötyä’’, Saarentaus kertoo.

Heidän ratkaisussaan hyödynnetään Saarentauksen mukaan taloyhtiön sisällä samaa HD-kaapelointia, jota käytetään myös teräväpiirtokuvan välittämiseen TV-vastaanottimiin. Vaihtoehto voi olla myös nopean Ethernet-sisäverkon hyödyntäminen, jos kiinteistössä sellainen on valmiina.

Toinen pullonkaula kodeissa on langaton lähiverkko eli WLAN-verkko, joka monesti syö valtaosan nettiyhteyden nopeudesta. Gigaluokan nopeuksissa lisäksi tarvitaankin uudenlainen, entistä kantavampi ja tehokkaampi modeemi.

Gigaluokan nopeuksia tarvitaan DNA:n muaan entistä laajemmin, koska verkotettujen laitteiden määrä kasvaa kodeissa. Esimerkiksi tyypillisessä neljän hengen perheessä voi olla 9–15 laitetta, jotka ovat yhteydessä verkkoon.

”Yhä useampi laite on yhteydessä verkkoon yhtä aikaa, ja laajakaistan yli katsotaan videoita koko ajan yhä enemmän. Kotitalouksien kaistantarve on kasvanut jatkuvasti, ja on nähtävissä, että tarpeet tulevat yhä kasvamaan”, Saarentaus kertoo.

DNA  tuo gigabitin kuituverkot ensin pääkaupunkiseudulla ja seuraavaksi Oulun alueelle.

Testissä DNA pääsi jo yli kolmen gigan

DNA toteutti tiedotteen mukaan 3,055 Gbit/s -nopeusennätyksen uuden kuituverkkonsa julkistamistilaisuudessa maanantaina 9.5.2016. Nopeusennätys toteutettiin Docsis 3.1 -teknologialla. Nykyinen verkko toimii 3.0-versiolla.

Ville Partanen, DNA
Ville Partanen, DNA
DNA:n mukaan ytksikään muu operaattori Euroopassa ei ole yltänyt 3,055 Gbit/s -nopeuteen live-oloissa eli normaalissa asiakaskäytössä olevassa laajakaistaverkossa. Toki laboratorio-oloissa nopeusennätysten toteuttaminen on huomattavasti helpompaa.
”Nopeusennätyksessä nähty usean gigan yhteys jopa kymmeneen gigaan asti tulee DNA:n kaikkien kaapelitalouksien saataville jo muutaman vuoden sisällä”, kertoo DNA:n tuotekehitysosaston päällikkö Ville Partanen.
Nopeusennätyksen demonstrointiin osallistuivat verkkoteknologiayhtiö Casa Systems ja modeemivalmistaja Sagemcom. Uuden Docsis 3.1 -teknologian käyttö edellyttää sitä, että sekä verkko että käytössä oleva modeemi tukevat kyseistä teknologiaa.

Päivitetty 13.16